Cégvilág

Még Pozsonyból is a nagybanira jönnek a zöldségesek

Ha a január végi közgyűlés is megszavazza, az idén újabb 5 ezer négyzetméteres raktárcsarnok épül a nagybani piacon – értesült a Világgazdaság. Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac Zrt. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a csarnok felépítését eredetileg ugyan a múlt évre tervezték, ám a válság miatt – óvatosságból – elhalasztották a beruházást.

A tervek és a szükséges közművek azonban már készen várják a döntést. A csarnok iránt már most igen erősnek mondható a bérlői érdeklődés, és a helyek kétharmadát már lekötötték – tette hozzá az ügyvezető.

Legutóbb másfél éve adtak át hasonló csarnokot, annak egymilliárd forint volt a költsége. Az épületben 21 vállalkozás 23 helyiséget bérel, a tetején kialakított parkolóban pedig 160 jármű fér el. A bérlők között van egy hús-nagykereskedelmi vállalat is, a Balatoni Halászati Zrt. pedig fagyasztóval is ellátott hús-, illetve haltárolót üzemeltet. Ez utóbbiak által a zrt. a profilját is bővítette, hiszen korábban nem volt hús- és halforgalmazás a piacon. A cég immár széleskörűen ki tudja szolgálni az úgynevezett „horeca” (hotel, restaurant, catering), vagyis a vendéglátószektort is.

A társaság 200 millió forintot fordított beruházásokra tavaly. Egyebek között 30 millió forintért vásároltak egy hóeltakarításra is alkalmas Unimog haszonjárművet, de a legtöbb pénzt, közel 100 milliót, a hulladékudvar áthelyezése emésztette fel. Ennek helyén 70 teherautó számára létesült parkolóhely.

A társaság tulajdonában 33 hektár van, ám ebből csupán 20 hektáron működik a piac; a maradék 13 hektáron a hulladékudvart hozták létre közművesítés, aszfaltozás, útépítés, valamint a vízelvezetés megoldása révén. A piac bővítése elengedhetetlen, hiszen naponta több ezer jármű hajt be a kapun – hangsúlyozta Házi Zoltán. Ráadásul a látogatók száma folyamatosan növekszik, és nem csupán hazai, hanem külföldi vásárlók is egyre gyakrabban jönnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

bérlő zöldséges Balatoni Halászati Zrt nagybani horeca beruházás csarnok kereskedelmi
Kapcsolódó cikkek