Cégvilág

Meghosszabbított pályázatok

Ez év végéig meghosszabbította a vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus támogatását szolgáló pályázatok beadási határidejét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) két és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) egy kiírására vonatkozik a döntés. További fontos hír a pályázni szándékozóknak, hogy egyidejűleg – a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága vezetőjének döntése alapján – a GOP-2.2.1 pályázati kiírás keretösszege 4,45, a GOP-2.2.3-é pedig 3,46 milliárd forintra módosult.

A KMOP-1.2.5 felhívás keretösszege változatlanul 1,22 milliárd forint.
A három támogatási konstrukció fő célja a hazai kis- és középvállalkozások jövedelemtermelő képességének erősítése az információs és kommunikációs technológiai megoldások hatékony alkalmazásával. Ezek a megoldások mind a belső vállalati, mind a vállalatközi üzleti folyamatokra kiterjedhetnek, amennyiben a hazai kkv-szektor versenyképességének növekedését segítik elő. A három kiírás összesen több mint kilencmilliárd forintos keretéből 590–720 projekt kaphat európai uniós támogatást.


A GOP-2.2.1 és a KMOP-1.2.5 azonosító jelű kiírások a konvergenciarégiókban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl), illetve Közép-Magyarországon a vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem fejlesztését ösztönzik. A GOP-2.2.3-as felhívás ennél komplexebb fejlesztésre is lehetőséget kínál ugyanezen a területen, kizárólag a konvergenciarégiókban. Itt a vállalati folyamatmenedzsment hatékonyságának növelése a fő cél. Ez vonatkozik többek között a vállalatközi üzleti kapcsolatok, a belső vállalati folyamatok hatékonyságának, a hálózatbiztonságnak és a szolgáltatások minőségének a javítására, továbbá a különböző vállalatirányítási és egyéb üzleti rendszereknek a kiépítésére, összehangolására és az ehhez kapcsolódó szervezetfejlesztésre is.


Mindhárom kiírásnál figyelemre méltóan kiterjedt a támogatható tevékenységek köre, amely rugalmas mozgásteret biztosít a projektgazdák számára. A GOP-2.2.1 és a KMOP-1.2.5 kiírásnál kilenc célterület tartozik ebbe a körbe. Ezek a következők: vállalati CRM, értékesítés, gyártás, humánerőforrás-menedzsment és bérszámfejtés, kontrolling és döntéstámogatás, beszerzés és logisztika, táv- és csoportmunka, pénzügyi, számviteli terület, internetes megjelenés (vállalati portál) és értékesítés (vállalati webáruház). Ennél a két kiírásnál a támogatási intenzitás 35–50 százalékos. Az elnyerhető összeg a konvergenciarégiókban 1–10 millió, Közép-Magyarországon 1–15 millió forint.


A GOP-2.2.3 kiírás esetében jóval szélesebb körre, összesen tizenhét célterületre terjed ki a támogatható tevékenységek köre. Ennél a konstrukciónál a modern vállalat/szervezet irányítási és termelési környezet kialakításához kapcsolódó komplex fejlesztések kaphatnak támogatást, az elszámolható összes költség maximum 50 százalékának erejéig. Itt az elnyerhető összeg 5–25 millió forint. Érdemes szem előtt tartani, hogy a kifizetési igényléseknek ennél a kiírásnál egyenként minimum ötmillió forintos támogatási öszszeghez kell kapcsolódniuk, kivéve az utolsót, amely ennél alacsonyabb összegű is lehet.
S végül még egy jó hír: mindhárom kiírásnál kapható előleg, az elnyert támogatás 40 százaléka erejéig.

KMOP NFÜ CROM GOP kontrolling e-kereskedelem pályázat folyamatmenedzsment
Kapcsolódó cikkek