A politikus szerint nem hátráltatja az orosz érdekektől független, uniós támogatású gázvezeték előkészületeit, még csak figyelmet sem von el tőle, hogy közben halad az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték-beruházás is (a Népszabadság információival ellentétben tegnap nem született megállapodás a beruházás magyarországi projektcégének megalapításáról). Más okból is jól áll a Nabucco előkészítése – tudtuk meg Bayer Mihálytól. A beruházó és majdani üzemeltető konzorcium már felépítette önmagát, működnek a bankokkal tárgyaló pénzügyi, továbbá a jogi és a humánpolitikai részlegei is. Az eddigi eredmények kapcsán azonban szkeptikus az a neve elhallgatását kérő, magas beosztású, hazai gázpiaci vezető, aki már három éve is hamvába holt ötletnek minősítette a Nabuccót. A vezetéket az építése ürügyén szervezett bizottságok, testületek és maga a konzorcium miatt is megélhetési gázvezetéknek nevezte. Kitartott azon korábbi álláspontja mellett is, hogy ha Oroszország nem akarja, a Nabuccónak nem lesz gáza.
Persze tudják a Nabucco szervezői is, hogy orosz érdekszférát sértenek, amikor közép-ázsiai és kaszpi térségbeli gáztermelőkkel igyekeznek megállapodni. Ugyanakkor ismert, hogy maga az érintett térség is igyekszik diverzifikálni gázkivitelét, vagyis orosztól eltérő vevőket találni. Türkmenisztán épp a napokban adta át kínai exportvezetékét. Épp a múlt tavasszal kibontakozott és csak a napokban rendeződött türkmén–orosz gázvitát hozta lapunknak példának Bayer Mihály arra, hogy a közép-ázsiai gáztermelők számára sem megfelelőek korábbi kapcsolataik.
Az utazó nagykövet mától Kazahsztánban tárgyal. Azért éppen ott, mert a közép-ázsiai térségben eddig Kazahsztán mutatkozott a legkevésbé nyitottnak a Nabucco irányába. VG

A paraméterek

A Nabucco évi 31 milliárd köbméter kapacitású, 3300 kilométer hosszú gázvezeték lesz. Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladva Ausztriában végződne. 2014-től szállítana gázt, 2008-as áron 7,9 milliárd euróba kerül majd.