Cégvilág

Nem tud robbantani a Google telefon?

A Google várhatóan ma mutatja be első saját gyártású okos telefonját, a Newxus One-t. A találgatások jó ideje tartanak a keresőóriás első készülékével kapcsolatban, de a piac szemlátomást nem lelkesedik.

A Google részvényeinek árfolyama december eleje óta 7 százalékkal emelkedett, de ez az elemzők szerint a kereső üzletág javulásának és nem a Nexus One-nak kapcsolatos lelkesedésnek köszönhető. Az UBS szakértője szerint nem jelent áttörést a mai bemutató, egyetért ezzel a véleménnyel a Kaufman Bros elemzője is.

A Google eddig semmit nem árult el a készülékről, de az Engadget szakportál értesülései szerint a mobil nem különbözök majd sokban az azonos kategóriájú okos telefonoktól, a Motorola Droidtól vagy a HTC Herotól. Eszerint a nagy érintőképernyőhöz 4 gigabájtos memória és 5 megapixeles kamera járul, a készüléket a legújabb, 2.1 Android operációs rendszer hajtja majd – írja a New York Times.

Érdekes a Nexus árazása is, a Gizmodo portál úgy tudja, hogy a Google telefont a T-Mobile USA forgalmazza majd, 180 dolláros (33 ezer forint) áron, két éves hűségnyilatkozattal. Azoknak, akik kártyafüggetlen verzióban szeretnék megvásárolni a mobilt, 530 dollárt (99 ezer forint) kell fizetniük érte.

Ez nagyjából megfelel az okos telefonok árfekvésének, de a PCWorld véleménye szerint nem elég csábító ahhoz, hogy átalakítsa a piacot. A T-Mobile csak a negyedik az amerikai mobilpiacon. A lap úgy látja, hogy csak az igazi iPhone ellenzők vehetőek rá arra, hogy ennyiért megvásárolják a Nexust, amikor 99 dolláros készülékáron és hasonló havidíjjal iPhone-t is vehetnek az AT&T-nél. A lap úgy értékeli, hogy a Google átmenet a Microsoft dominanciája és az Apple innovációja között, ezért megváltoztathatná a mobilpiacot. Ha azonban a jelenlegi adatok pontosak, akkor a Google lekéste a hajót. Ezzel egyetért a Goldman Sachs elemzője is, aki szerint a lépés nem változtatja meg az iparág jelenlegi stratégiáját.

Kérdés persze, hogy a Google-nak valóban a tömeges eladás-e a célja a Nexusszal. Az UBS szakértője a New York Timesnak azt mondta, nem gondolja, hogy a keresőóriás milliós eladásra számít. Sokan úgy vélik, a készülék piacra dobása valójában a Google mobil reklámozási pozíciójának javítását szolgálja. A cég ezzel egyúttal nagyobb befolyást gyakorol az Android alapú telefonok jövőbeni fejlődésére. A lépés emellett kockázatot is jelent, hiszen a Google ezzel olyan cégek riválisává válhat, amelyek egyébként a partnerei az Android telefonok gyártásában.

motorola HTC okos telefon Droid Nexus Android Google
Kapcsolódó cikkek