Cégvilág

Növelték profitjukat a hazai áramcégek

Adózás előtt 176,9 milliárd forint nyereséget értek el a magyarországi áramcégek, termelők, elosztók, kereskedők, de a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók 7,4 milliárd forint veszteséget könyveltek el 2009 első kilenc hónapjában.

A Magyar Energia Hivatal által közzétett számokat a szereplők által szolgáltatott adatokból kalkulálták ki.

A piaci szereplők összességében 14,5 százalékkal növelték első háromnegyedévi nyereségüket az előző év hasonló időszakához képest, míg az egyetemes szolgáltatók 2008 első kilenc hónapjában egymilliárd forint adózás előtti nyereséget értek el.

Az összeállításból kiderül az is, hogy a rendszerirányító Mavir nyeresége 27,3 százalékkal visszaesett.

A kereskedők 56,6 milliárd forint adózás előtti profitja az adott időszakban 81 százalékkal nőtt, nem számítva a Magyar Villamos Művek csoportot, amelynek a nyeresége 51 százalékkal 41,8 milliárd forintra emelkedett.

Az áramot a kereskedők novemberben 25 forint körüli kilowattóránkénti áron értékesítették, miközben a magyar erőművek 10 forint körüli áron adták el nekik az áramot. Az erőművi ár valamivel az ár alatt volt novemberben.

Ugyanakkor a kereskedőknek a kötelező átvétel alá eső, azaz a megújuló, illetve a hővel együtt termelt áramért magasabb árat kellett fizetniük, mint a saját 25 forint/kilowattóra átlagáruk.

A kereskedők ára nem azonos a végfelhasználói árral. A kereskedő árát még számos tétel emeli, többek között a hálózathasználat és a villamos energia rendszer egyensúlyának fenntartási költségeinek ára.

Az energiahivatal tájékoztatója szerint novemberben a kötelező átvétel alá eső villamosenergia támogatására 7,83 milliárd forintot fizettek ki a fogyasztók, míg például augusztusban csak 4,65 milliárdot, mert akkor nem volt távfűtés.

A kereskedők a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatóknak több mint 10 forinttal olcsóbban adták az áramot, mint az átlagos értékesítési áruk volt.

A korábbi információk szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport biztosította az áramot az egyetemes szolgáltatóknak 2009-ben.

Az egyetemes szolgáltatói körben jellemzően havi egy terawattóra felett volt a fogyasztás, míg a valódi versenypiacon jellemzően 1,5-1,7 terawattóra.

A nettó villamosenergia fogyasztás 2009 novemberére visszatért a 2008 novemberi 3.000 gigawattóra szintre. A bázis alacsony, ugyanis 2008 januárjában a nettó áramfogyasztás még 3.400 gigawattóra volt.

A földgázfelhasználásról annyi derül ki a Magyar Energia Hivatal összeállításából, hogy a mennyiség az év minden hónapjában alacsonyabb volt az előző évinél és a napi csúcsfelhasználás sem érte el a 2008. évit.

A távhőszolgáltatók novemberig rendelkezésre álló adatai alapján Zircen a legmagasabb az átlagos, 135 létköbméteres lakás fűtési költsége: ott mintegy 230 ezer forint egy évre vetítve, míg Szarvason a legalacsonyabb. Itt nem éri el a 95 ezer forintot. Budapest a közel 175 ezer forinttal a középmezőnyben helyezkedik el.

negyedév profit áramcég
Kapcsolódó cikkek