Cégvilág

Továbbra sincs megegyezés Ferihegyen

A Malév GH vezetése elvetette a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) újabb javaslatát, pedig az a szakszervezet szerint csak 30 millió forinttal különbözött – közölte a szakszervezet.

A szakszervezet azt javasolta, hogy a közelmúltban bejelentett megszorítások által leginkább érintett területek – ahol jelenleg is folyik a sztrájk – dolgozói kapjanak több kompenzációt az eltörölt pótlékokért, hogy fizetésük ne csökkenjen. A szakszervezeti javaslat nem vonatkozik a jobban kereső műszakvezetőkre és a középvezetőkre. Ugyanakkor a javaslat minden dolgozó számára kompenzációt nyújtana az eddig folyósított nyugdíjpénztári befizetések eltörléséért.

A cégvezetés elzárkózik ettől a megoldástól. Az ő javaslatukban a 750 dolgozót érintő 300-400 millió forintos megtakarítások mintegy 80+30 milliós kompenzációját egyenlően elosztva kapná mindenki, függetlenül attól, hogy például a súlypénzek eltörlése érinti-e az adott munkavállalót. A súlypénz aránya a rakodó és catering munkakörben dolgozók fizetésében a 40-50 százalékot is elérte.

Egyre nagyobb aggodalommal szemléli a ferihegyi eseményeket, az illegális sztrájktörőkhöz kapcsolódó munkajogi és biztonsági aggályokat a legnagyobb brit szakszervezet, a Unite – olvasható a szakszervezet közleményében. A LESZ-hez eljuttatott levelükben konkrét, kézzelfogható támogatást ígértek a budapesti sztrájkolóknak. A Unite már hetekkel ezelőtt aggodalmát fejezte ki a ferihegyi szabálytalanságok, és a törvénytelen sztrájktörők kapcsán, és a 2008 decemberében a Budapest Airportnál kirobbant sztrájkot követő, máig tartó vizsgálatokhoz hasonló nemzetközi tényfeltárást sürget. A brit dolgozók adakozással segítik bajba jutott magyar kollégáikat, ami segítséget nyújt a munkabeszüntetés folytatásához, a törvénytelen munkáltatói lépések jelentette komoly ellenszélben is – áll a LESZ közleményében.

Limburger Lóránt, a Malév GH igazgatója az MTI-nek elmondta: 30 millió forinttal a Malév GH is megemelné a kompenzációt, de annak elosztási elveiben nem értettek egyet, ezért nem tudtak megegyezni.

A Ferihegyi repülőtéren a sztrájk ellenére a járatok menetrend szerint közlekednek.

sztrájk szakszervezet LESZ Malév GH
Kapcsolódó cikkek