Cégvilág

Új vezér az Opel élén

A szakértők találgatásait beigazolva az Opel igazgatótanácsa Nick Reilly-t, a General Motors Europe vezetőjét választotta meg a cég német leányának irányítására.

Nick Reilly az Opel és a Vauxhall márkák globális tevékenységét felügyeli majd, Hans Demantot váltva a poszton. Az Opel pénzügyeit Reilly régi kollégája, Mark James irányítja majd, a két menedzser a Daewoo-nál dolgozott együtt.

Reillynek szigorú hatékonysági programot kell megvalósítania az Opelnél: 8 300 fős elbocsátás elé néz a cég, az átalakítás költsége mintegy 2,7 milliárd euró. Reilly közleményében úgy fogalmazott: gyorsan és nagy energiával kezdik meg a fontos ügyek tárgyalását és offenzív taktikával törekednek majd a márka európai piaci részesedésének növelésére - tudósít az AFP.

A brit cégvezér jópár hasonló helyzettel nézett szembe. A korábban a GM nemzetközi üzletágait menedzselő szakember 2002-ben a dél-koreai vásárlásokat vezényelte le, szintén a szakszervezetek ellenében. A GM Daewoo Auto & Technology Co. vezetőjeként több mint háromszorosára növelte az eladásokat 2006-ig. A csődbe jutott Daewoo-ból létrehozott üzletág mostanra a GM globális termelésének mintegy 20 százalékát adja.

A Bloomberg elemzői korábban felvetették, hogy Reilly a GM vezérigazgatói székéért is eséllyel indulhat.

vezérigazgató Reilly General Motors GM Opel
Kapcsolódó cikkek