Cégvilág

Újabb félelmek a mindenhol használt égésgátlók kapcsán

Egy friss kutatás szerint a PBDE-nek nevezett, a gyulladás megakadályozására használt vegyianyagok károsan befolyásolják a termékenységet.

A PBDE családba tartozó anyagokat évtizedek óta használják számtalan otthonokban és irodákban megtalálható bútorban és berendezésben a tűzesetek esélyének csökkentésére. Az újonnan gyártott termékeknél már nem alkalmazzák ezt a vegyszert, amelynek egészségre gyakorolt káros hatásaival kapcsolatban hosszú ideje folyik a vita.

Mivel azonban ilyen elterjedtek, jelenlétük most is hatással van az egészségre, a tárgyak elhasználódásával bekerülnek a levegőbe, majd onnan a szervezetbe. Az amerikaiak 97 százalékának vérében kimutatható a PBDE, ez pedig a Berkely új kutatása szerint gondot jelent.

Alultáplált betegek, egészséges alultápláltak
A táplálásterápia jelentősége a betegek gyógyulásában
Világgazdaság konferencia
2010. február 25.

Kim Harley és csapata a Washington Post cikke szerint 223, Kaliforniában élő terhes nőt vizsgált meg. 95 százalékuk vérében megtalálták az anyagot. Kiderült: a magas PBDE szinttel élő nők hosszabb idő alatt esnek teherbe, mint a kevésbé érintettek. Az adatok szerint a magas koncentráció minden hónapban felére csökkenti a teherbe esés esélyét. A kutatók hangsúlyozták, hogy a vegyszer nem okozott meddőséget és további vizsgálatok szükségesek a területen.

A PBDE már korábban is gyanúba keveredett. A zsírban oldódó anyag évekig raktározódhat a szervezetben és régebbi kutatások szerint növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

termékenység égésgátló terhes PBDE
Kapcsolódó cikkek