Cégvilág

63 millió eurós hitelből épül a bakonyi csúcserőmű

A Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. (BVMT) február 11-én 63 millió euró hitelösszegre vonatkozó hitelszerződést írt alá a bakonyi gázturbinás csúcserőmű beruházás projektfinanszírozására. A hitelkonstrukció különlegessége a magas hitelhányad – a beruházás értékének 80 százaléka – és a hosszú, 15 éves futamidő.

A BVMT többségi tulajdonosa az állami tulajdonban lévő MVM Zrt., kisebbségi tulajdonosa pedig a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest Zrt.

Mártha Imre, a többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója az aláírás alkalmából kiemelte, hogy a piac számára is komoly üzenete van a sikeres megállapodásnak. Az a tény ugyanis, hogy ilyen komoly volumenű és hosszú futamidejű hitelt az állami tulajdonú MVM és a magyar magántulajdonú Euroinvest közös projektje fel tud venni, egyben a beruházásnak az energetikai szempontokon is túlmutató, nemzetgazdasági jelentőségét is aláhúzza.

Demján Sándor, az Euroinvest Zrt. elnöke az aláírási eseményen a hitelfelvétel legnagyobb jelentőségét abban jelölte meg, hogy az megerősítését is jelenti annak a magas színvonalú szakmai előkészítő munkának, melyet, a Bakonyi Erőmű Zrt. kezdett meg, és melyhez befektetőként a Magyar Villamos Művek csatlakozott. Elmondása szerint az egyetlen többségi magyar tulajdonban lévő hazai erőműnek folyósított egyértelmű bizonyítéka annak, hogy életképes, megtérülő beruházásról van szó. Demján Sándor szerint különösen igaz mindez a gazdasági válság miatti romló hitelfelvételi lehetőségek fényében.

Az Euroinvest tulajdonában lévő Bakonyi Erőmű Zrt. ajkai telephelyén a befektetők közös beruházásaként megvalósuló új 2*58 MW-os blokk a hazai villamosenergia-rendszerben eddig hiányzó csúcserőműként fog üzemelni. A kereskedelmi üzemét 2010 végén megkezdő új erőmű magas hatásfoka és rendkívül rugalmas üzemmódja révén a környezet terhelésének jelentős csökkenését fogja eredményezni. A létesítmény nagymértékben javítja a hazai energiarendszer szabályozhatóságát a csúcsigények kielégítése révén. Az új erőmű üzembe lépésével előnyösen módosul a teljes hazai erőműpark igénybevétele.  Az erőmű által termelt csúcsenergia ugyanakkor a liberalizált árampiac egyik legértékesebb, exportképes terméke, melynek jelentőségét tovább fokozza a kevéssé szabályozható megújuló energiaforrások egyre növekvő arányú felhasználása.

Demján bakony hitel Euroinvest csúcserőmű
Kapcsolódó cikkek