Cégvilág

A Vértesi Erőmű továbbra is kártérítést kér Kapolyi cégétől

A Vértesi Erőmű ZRt. továbbra is fenntartja a Kapolyi László tulajdonában lévő System Consulting Zrt.-vel szembeni kártérítési követelését – áll az erőmű közleményében.

Mint ismeretes, a Vértesi Erőmű ZRt. előző vezetése 2008 őszén jelentős mennyiségű áram vásárlásáról kötött megállapodást hazai székhelyű áramkereskedőkkel. Az áramvásárlási szerződéseket alapvetően az ugyanezen időszakban a System Consulting Zrt. és a Vértesi Erőmű ZRt. között összesen 250 MW volumenű éves zsinór villamos energia System Consulting Zrt. részére 2009-ben történő leszállítására megkötött villamos energia adásvételi megállapodások ellentételezésére hozták létre.

A System Consulting Zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségeivel szemben 2008. december 30-án azt közölte a Vértesi Erőmű ZRt.-vel, hogy eláll a szerződés teljesítésétől és a szerződött árammennyiséget nem kívánja átvenni.

A több tízmilliárdos volumenű vásárlás meghiúsulása rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Vértesi Erőmű ZRt.-t, amely kapcsán a társaság kártérítési eljárást indított a System Consulting Zrt. ellen, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt büntetőeljárást kezdeményezett ismeretlen tettes ellen a szerződéskötésekkel összefüggő jogsértések miatt.

Mindettől független az a tény, hogy a Vértesi Erőmű ZRt. által 2009. januárjában a System Consulting Zrt. részére leszállított és kiszámlázott 15 120 MWh villamos energia ellenértékét a System Consulting Zrt., annak ellenére, hogy a villamos energiát a Vértesi Erőmű ZRt.-től átvette, nem fizette ki a számlában megszabott határidőre.

Számos, sikertelen behajtási kísérletet követően a Vértesi Erőmű ZRt. felszámolási eljárást kezdeményezett a System Consulting Zrt. ellen, hogy ezzel a jogi eszközzel is nyomatékosítsa és kényszerítse a vevőt az általa átvett áram ellenértékének átutalására. E törekvés eredményeként 2010. február 24-én egyezségi megállapodás került aláírásra a Vértesi Erőmű ZRt. és a System Consulting Zrt. között és miután 2010. február 25-én a szállítás ellenértékét a System Consulting Zrt. átutalta, a Vértesi Erőmű ZRt. a megállapodásnak megfelelően kezdeményezte a System Consulting Zrt. elleni felszámolási eljárás megszüntetését.

A Vértesi Erőmű ZRt. hangsúlyozza, hogy a System Consulting Zrt. által a Vértesi Erőmű ZRt.-nek okozott több milliárd forint összegű kár megtérítése iránti kártérítési eljárás és a System Consulting Zrt.-vel szembeni számlakövetelés teljesítése kapcsán indított felszámolási eljárás két, teljesen különböző ügy, amelyek semmilyen kapcsolatban nem állnak egymással. A Vértesi Erőmű ZRt. továbbra is fenntartja a System Consulting Zrt.-vel szembeni követelését az áramszállítások meghiúsulása által okozott teljes kár megtérítése iránt és minden lehetséges jogi eszközt igénybe kíván venni annak érdekében, hogy az egyébként is nehéz helyzetben lévő cég működését minél kevésbé terhelje az ügy és a Vértesi Erőmű ZRt.-nek okozott kár megtérítését, valamint a felelősség tisztázását szolgáló kereseteit fenntartja.

System Consulting Vértesi Erőmű Kapolyi kártérítés
Kapcsolódó cikkek