Cégvilág

Árrobbanás előtt a hazai földpiac

Elkerülhetetlen az árrobbanás a termőföldek piacán 2011 tavaszán, amikor lejár a földvásárlási moratórium, és nem valószínű, hogy Magyarország képes lesz kiharcolni a tilalom meghosszabbítását.

Ma a mezőgazdasági termelésbe bevonható (40-50 hektáros vagy annál nagyobb) föld átlagos ára nálunk hektáronként 600-800 ezer forint, miközben akár a szomszédos Ausztriában is 2,5 millió forintnak megfelelő összeget kérnek érte.

A válság hatására 2008 végén 30-40 százalékkal nőttek ugyan az árak, ám a kereslet később visszaállt. Így reálisnak tűnnek az árrobbanásról szóló jóslatok, ám azt is könnyű előre látni, hogy a leköszönő Országgyűlés szinte egyhangúlag fog rábólintani arra az MSZP-s határozattervezetre, amely a moratórium meghosszabbítása mellett áll ki.

A földárak a mezőgazdaság jövedelmezőségéhez képest egyáltalán nem alacsonyak.

Sőt, néhol irreális összeget kérnek: ha pedig ezen az áron sem tudja megvenni a földet egy hazai gazdálkodó, mindegy, mennyire drágul majd. A Magyar Agrárkamara szerint a tilalom meghosszabbításával időt lehet nyerni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

földpiac termőföld külföldiek
Kapcsolódó cikkek