Cégvilág

Felzúdulás - Máris változtatott a Zümmön a Google

A múlt hét szerdán bejelentett, majd a hét folyamán folyamatosan aktivált új Google-szolgáltatás, a Zümm (Buzz) néhány nap alatt hatalmas vihart kavart, ezért a cég kénytelen volt még a hét végén változtatni a beállításokon, akkora volt a felháborodás.

A felzúdulás oka adatvédelmi természetű, mivel a Gmailből elérhető Zümm alapértelmezett beállításai sokakat megszólalásra késztettek Ezek döntő többsége azt kifogásolta, hogy a szolgáltatást használók online kapcsolati hálóját a Zümm megmutatja bárki számára.

A gond, hogy a nyilvános kapcsolati háló felfedheti a titkolni vágyott kommunikációt; egy Gmailt használó újságíró forrásai, bizalmas kapcsolatai visszakövethetőek; egy aktív közéleti vagy politikai szereplő hálója is ismertté válhat bárki előtt – írja az ITcafé.

A háborgás hatására a Google lépett, és Todd Jackson, a Gmail és a Zümm termékmenedzsere a hivatalos blogban válaszolt. Ebben elismerte, hogy az automatikus követés funkció okozta a problémát. A Google ezért megváltoztatta az eljárást és az első alkalommal nem automatikus követés történik, hanem automatikus ajánlás, a felhasználó pedig maga választ.

Emellett két fontos lépést tettek még meg: a Zümm első bejelentkezéskor sem a Picasa, sem a Reader tartalmait nem osztja meg automatikusan, illetve megjelent egy olyan beállítási lehetőség is, mellyel a Zümmöt le lehet választani, pontosabban el lehet rejteni a Gmailben.

Zümm adatvédelmi Google
Kapcsolódó cikkek