Cégvilág

Ide jutott a falusi turizmus: sose lássanak vendéget?

Számológéphez ültek, s ha eddig nem tették, könyvelőt fogadtak a falusi vendégfogadók. Az eltörölt adókedvezmények kérdésessé teszik: érdemes-e vendéglátónak maradniuk, vagy inkább sose lássanak többé vendéget...

Megszüntették a falusi turizmus adókedvezményeit januártól. A pénzügyi tárca ezt azzal magyarázza, hogy elő kellett teremteni az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésének forrásait. Ez lesz az egyik forrás, jóllehet a minisztérium sem látja, mekkora bevételre számíthat a falusi turizmusból. Túl sokra biztosan nem - számol be a SONLINE

A Falusi Turizmus Centrum 10 ezer szállásadót és szolgáltatót valószínűsít évi 500 milliós bevétellel. A falusi vendégfogadók eddig évi 400 ezer (ez a Vendégasztal), a falusi szállásadók évi 800 ezer forint értékig élvezték az előnyeit: összevonva 1,2 milliós lehetett a kedvezmény.

Kövér István, a Somogy Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke azt mondta: pontos adattal nem rendelkeznek arról, mekkora kört érint a jogszabályváltozás. Bizonyosan sokakat. Mindenkit, aki legfeljebb tíz vendégággyal és vendégenként maximum harmincnapos tartózkodással szolgáltat. Minden „kicsit” tehát. A szövetség a közelmúltban az adóhatóság segítségével mintegy 40 szolgáltatónak adott tájékoztatást egy kaposvári konferencián. A változás éppen akkor történik, amikor végre kezdett lábra kapni a turizmus ezen ága. A KSH szerint a falusi szállásadók száma 15,6, a falusi szálláshelyeké 16,3, a vendégeké közel tíz százalékkal növekedett egyetlen év alatt. Eszerint nőtt a turisták árérzékenysége, és kevesebben mentek külföldre pihenni.
– Ez valahogy mindig így alakul ebben az országban, elindul valami, és megjelenik az adóvonzata – értetlenkedik Kövér István. – Az országos szövetségünk jelezte a kormánynak az aggályainkat.

A falusi turizmust Nagyszakácsi polgármestereként régóta belülről ismerő Kövér István megemlít egy másik kedvezőtlen változást is. Eszerint a helyben megtermelt portékák kínálása ma már jogszabályi akadályba ütközik. Másik vállalkozási formával lehet csak folytatni a vendégfogadást, ami viszont költségekkel jár.
– Ha a falusi turizmusból élők eddig minden fillér után adóztak volna, hát ez a rendelkezés inkább a „feketeszolgáltatást” fogja erősíteni – véli a megyei szövetség elnöke.

A cikk még nem ért véget, olvassa el itt!

turizmus adószabályok adózás falusi turizmus
Kapcsolódó cikkek