Cégvilág

Kompakt fényképezőgépek tesztje - A legjobb vételek

A Which? brit fogyasztóvédelmi magazin harminc kompakt fényképezőgépet vizsgált meg, hogy kiderítse, a technikai paraméterek és az ár alapján melyiket érdemes a leginkább megvásárolni. A teszt során tekintetbe vették többek között a felbontást, az expozíciós időt, a kép- és mozgókép minőséget, valamint az optikai zoomot.

A Which? független fogyasztóvédelmi magazin harminc digitális kompakt fényképezőgépet tesztelt, hogy elkészítse azoknak a készülékeknek a listáját, amelyeket a leginkább érdemes megvásárolni. Az akkumulátorok élettartamának méréséhez összesen 23 093 fényképet készítettek és 7 926 fényképezőgép tulajdonost kérdeztek meg a megbízhatóságról. A készülékeket 11 paraméter szerint tekintették át, ezek súlyozott átlagából született meg az összteljesítményt jelző százalék. A vizsgálat szempontjai: az ár, a súly, a felbontás, az optikai zoom képessége, a válaszható szolgáltatások, az akkumulátor élettartama, a kép- és mozgókép minőség, valamint a megbízhatóság.

A teszt szerint a győztes a Sony Cyber-shot DSC-HX1, amely 77 százalékot ért el. A készülék 97 százalékos megbízhatóságot ért el. A húszszoros optikai zoommal szerelt 9 megapixeles gép hatékony képstabilizátorral és forgatható LCD kijelzővel rendelkezik. A képminőség kiváló és a készülékkel HD minőségű filmek, valamint panoráma képek rögzíthetőek. A lap szerint az egyetlen hátrány a mindössze 9 megapixeles felbontás, ami azonban nem gond, ha nem készítünk túl nagy nagyításokat.

Második helyen a Casio Exilim EX-H10, 72 százalékos összteljesítménnyel és 98 százalékos megbízhatósággal. A karcsú, 10 megapixeles gép tízszeres optikai zoommal rendelkezik és 24 milliméteres nagylátószögű lencsével szerelik, ezért kiváló a tájképek fotózásához. A képek élesek és színhelyesek, különösen megfelelő megvilágítás mellett. A Casio modell képes az automatikus arcfelismerésre és 36 felvételi módot ismer. Hátránya a lassúság: két expozíció között akár 4,3 másodperc is eltelhet és a nagylátószögű felvételeknél előfordul a színtorzulás.

Harmadik a Samsung WB1000, 72 százalékos eredménnyel és 95 százalékos megbízhatósággal. A 12 megapixeles fényképezőgép ultravékony, nagy fényerejű és éles hátsó kijelzővel rendelkezik, ami segít a komponálásban. Választható a kézi fókuszállítás, valamint a blende és expozíciós idő is külön módban szabályozható. A vaku hatékony, az akkumulátor élettartama pedig megfelelő. Hátránya, hogy erős fényben nehezen látható a kijelző és nincs kisablak, amivel elkerülhető lenne ez a gond.

Negyedik helyen a Nikon Coolpix P90, 70 százalékos eredménnyel és 97 százalékos megbízhatósággal. A 12 megapixeles gép huszonnégyszeres optikai zoommal rendelkezik, emellett a 26 milliméteres nagylátószögű lencse nem csak közelikhez, de tájképekhez is jól használható. Az elektronikus hátsó kijelzővel és forgatható LCD-vel szerelt készülék számtalan kézi beállítást tesz lehetővé, hátránya viszonylag nagy, 515 grammos súlya.

Ötödik a Panasonic Lumix DMC-FT1, 70 százalékos eredménnyel, 99 százalékos megbízhatósággal. Ezt a 12 megapixeles gépet 3 méterre a víz alá lehet meríteni, vagy megfürdetni a hóban, a 4,6-szeres optikai zoom pedig HD videók felvétele közben is használható. A gép gyorsan indul és gyorsan exponál, hátránya a gyengébb képstabilizátor és az, hogy nem rendelkezik kézi beállítási lehetőségekkel.

Hatodik helyen a Kodak Easyshare Z915, 68 százalékos eredménnyel, 96 százalékos megbízhatósággal. Ez a gép az egyszerű, felemel és exponál fényképezéshez használható jól, éles és élénk színű fényképeket készít. A mindössze 3,5 centiméter széles testbe egy tízszeres optikai zoom is belefért, a képstabilizátor pedig jól ellensúlyozza a kézremegést, nincs panasz a kézi beállítási lehetőségekre sem. Hátránya, hogy a zoom 35 milliméteres szögtől indul, vagyis kissé távolabb kell állni tájképek vagy csoportok fényképezésekor.

vizsgálat Panasonic Kodak Nikon teszt canon Sony Samsung fényképezőgép
Kapcsolódó cikkek