Cégvilág

Még mindig "lehúznak" a taxisok – 12 cég tesztje

Valószínűtlenül magas viteldíjtól a gyors és szakszerű szolgáltatásig mindennel találkozott a Kosár magazin csapata, amikor februári számában a 12 piacvezető budapesti taxitársaságot tesztelte.

A Kosár magazin munkatársai azonos feltételekkel (indulási és célpont, napszak) telefonon rendeltek egy-egy taxit, és mindent megfigyeltek. Már a diszpécser munkáját is értékelték: mennyire célratörőek a kérdései, mennyi időre ígéri a kiállást, és hogy az ígéret teljesül-e végül.

Út közben górcső alá vették az autók felszereltségét, komfortját, tisztaságát, az utastájékoztatást. Értékelték a sofőrök tevékenységét: a találékonyságot éppúgy, mint a kulturáltságot és a közlekedési szabályok betartását. A legtöbbet az nyomta a latban, hogy melyik taxis tudta a megtett kilométerek, eltelt percek és a fuvardíj hármasságából kihozni az utas számára legkedvezőbb megoldást.

Bebizonyosodott, hogy nem minden a kedvezőbb kilométerdíj, főként, ha az utas többnyire nincs is tisztában a „várakozási díj” nevű tarifaelem pontos jelentésével. Az sem biztos, hogy a legrövidebb úthoz tartozik a legrövidebb menetidő, ha a sofőr (vagy utasa) nagyon ismeri a várost. A Kosár magazin cikke végre ebben is objektív tájékoztatással szolgál.

Kritikus pontja volt a tesztnek, hogy a kártyás fizetés valódi lehetőségét a társaságok – vagy talán maguk a taxisok? – többsége egyelőre vonakodva biztosítja. Még azokban a taxikban is, ahol volt leolvasó, gyanúsan sok volt "éppen rossz".

Kosár magazin tarfia teszt taxi viteldíj
Kapcsolódó cikkek