Cégvilág

"Megadta magát" a Toyota elnöke

Akio Toyoda mindeddig állította, hogy nem jelenik meg az illetékes amerikai kongresszusi bizottság meghallgatásán, mivel nem ő a legilletékesebb a Toyota milliós autó visszahívásával kapcsolatos kérdésekben.

A szakértők hetek óta hangsúlyozzák, hogy Aki Toyodának személyesen kellene válaszolnia a visszahívást érintő felvetésekre, a Toyota elnöke azonban eddig konzekvensen állította, hogy nem utazik az Egyesül Államokba. Szavai szerint az autógyár amerikai vezetői a legilletékesebbek a kérdések megválaszolására.

Tegnap kongresszusi bizottság vezetője hivatalosan is a meghallgatásokra hívta Toyodát és az elnök ezúttal igent mondott. Edolphus Towns, a panel demokrata vezetője nyílt levelében leszögezi, hogy tisztázni szeretné a visszahívás körülményeit. A fogyasztók számára ugyanis nem világos, biztonságosan vezethetik-e autójukat – idézi a közleményt a BBC.

A Toyota 8,5 millió autót hív vissza a gázpedállal kapcsolatos gondok miatt, ezek közül 6 millió fut az Egyesült Államokban.

Yoshinobu Yamamoto, az Aoyama Egyetem professzora korábban úgy nyilatkozott: a cég legmagasabb tekintélyének jelenlétére van szükség, hogy személyesen mondja el, mit tesz a vállalat a problémák elhárítása érdekében.

A professzor szerint egyelőre csak a Toyota ügyéről van szó, ugyanakkor ha rosszul kezelik a helyzetet, a feszültség más területekre is átterjedhet. Ha a meghallgatások nem a tervek szerint alakulnak, az Egyesült Államok és Japán viszonya is megromolhat, hiszen a két ország már jelenleg is vitában áll egy okinawai amerikai hadi bázis áttelepítésének terve miatt.

Toyoda kongresszus Toyota meghallgatás
Kapcsolódó cikkek