Cégvilág

Megtévesztés? - Bezár egy Cadbury-gyárat a Kraft

Az új tulajdonos Kraft bejelentette: a korábbi kijelentéseivel ellentétben az eddigi terveknek megfelelően folytatja a brit Cadbury Sommerdale-i üzemének bezárását.

A Sommerdale-i gyár bezárásáról még a felvásárlás előtt döntött a Cadbury, a vállalat Lengyelországba telepíti át a termelést. A Kraft brit vezetője azonban korábban azt állította, hogy a kérdéses üzem tovább működhet – ez a kitétel egyébként szerepelt abban a hivatalos ajánlatban is, amelyet az amerikai konszern a Cadbury felvásárlására tett.

A Kraft azonban most mégis közölte, hogy a korábbi terveknek megfelelően folytatja a gyár bezárását. A Sommerdale-i dolgozók csalódottak és megtévesztéssel vádolják a Kraftot. A döntést kritizálta Lord Mandelson gazdasági miniszter is, aki a közelmúltban találkozott a Kraft vezérigazgatójával.

Mint mondta, a konszern vezetőjének egy héttel ezelőtt is tudnia kellett, hogy milyen bejelentés terveznek hat nappal később. Lord Mandelson a BBC-nek elmondta: a kormányzattal és a dolgozókkal szemben is tisztességesebb lett volna, ha már ekkor tájékoztatott volna terveiről a Kraft.

A Kraft az állítja: nem hozhatta meg korábban a döntést, mivel az ellenséges felvásárlási ajánlat miatt csak az üzlet lebonyolítását követően tudta meg, mennyire előrehaladottak a Sommerdale-i gyár leállításával kapcsolatos tervek a Cadbury-nél. A Cadbury 4 500 dolgozót foglalkoztat a szigetországban. Az új tulajdonos Kraft még nem tájékoztatott leépítési terveiről, de azt már közölte, hogy jelentős megtakarítást tervez.

A Cadbury január közepén fogadta el az amerikai édesipari óriás 18,9 milliárd dolláros vételi ajánlatát. A Kraft annak ellenére győzött, hogy a Cadbury kezdettől erőteljesen ellenállt a felvásárlási kísérletnek és jelezte, hogy önállóan kíván érvényesülni. A nagy hagyományokkal rendelkező brit vállalat állásfoglalása a politika támogatását is elnyerte: Lord Mandelson gazdasági miniszter is leszögezte, hogy a Kraft erős ellenállásba ütközik, ha azt hiszi, hogy gyorsan pénzt csinálhat a brit vállalatból.

bezár Cadbury Sommerdale gyár kraft
Kapcsolódó cikkek