Cégvilág

Nem lesz kínai a Hummer?

A Reutersnek nyilatkozó informátor szerint a kínai kormány elutasította a Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co. kérvényét, amely a General Motors Hummer autómárkájának megvásárlását tette volna lehetővé.

A kínai kereskedelmi minisztériumnak február végéig kell jóváhagynia az amerikai autógyár megvásárlását, de a Reuters úgy tudja, hogy Peking nem adja áldását a benzinfaló járműveiről híres márka megvételére.

A minisztérium illetékesei ugyanakkor az elmúlt napokban következetesen állították, hogy nem kaptak hivatalos megkeresést Hummer-ügyben és az üzlet megakadályozására vonatkozó hírek tévesek.

Ennek ellentmond, hogy – szintén a Reuters korábbi értesülése szerint – a Tengzhong már arról is tárgyalt a GM-mel, hogy egy offshore cégen keresztül bonyolítanák le a vásárlást, ezzel megkerülhető lenne a kínai szabályozó hatóság. Igaz, ez a lépés konfliktust okozna a cég és Peking között, ami nem szerencsés, tekintve, hogy bármilyen, Kínában létesítendő gyár építéséhez, sőt az autók forgalmazásához és a kormányzat engedélyére van szükség.

A Sinolink Securities elemzője szerint nem meglepő, hogy Peking nem adja áldását a benzinfaló Hummer megvásárlására.

General Motors GM kínai Hummer vásárlás
Kapcsolódó cikkek