Cégvilág

Történetének legnagyobb sztrájkjára készülhet a Lufthansa

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa pilótái sztrájkra készülnek. Lapértesülés szerint a 4 500 fős dolgozói állomány nagy többséggel támogatja a munkabeszüntetést, amely a legnagyobb horderejű lesz a cég történetében.

A Reinische Post értesülése szerint a 4 500 pilóta hatalmas többséggel a munkabeszüntetés mellett döntött. Hivatalosan délben hozzák nyilvánosságra a döntést.

A szakszervezetek már tavaly sikertelennek nyilvánították a kollektív szerződésre vonatkozó tárgyalásokat. A személyzet 6,4 százalékos béremelést követelt, de nem zárta ki a béremelés nélküli megállapodás lehetőségét sem.

A dolgozók akkor fogadnák el a változatlan béreket, ha a Lufthansa terveket mutatna be a jövőre nézve, amelyekben biztosítaná az alkalmazottakat arról, hogy az olcsóbb működő leányai (például a Germanwings) nem veszik át azokat a járatokat, amelyeket eddig a Lufthansa üzemeltetett.

A Lufthansa eközben a cég Financial Times Deutschland által idézett cikke szerint már a sztrájkra készül fel. "Sajnos abból kell kiindulnunk, hogy sztrájkra kerül sor" - fogalmazott. A sztrájk nyomán akár több napra felfüggeszthetik a cég működését.

Lufhtansa sztrájk béremelés Kollektív Szerződés
Kapcsolódó cikkek