Cégvilág

Van jövője a pb-gáznak

Belátható időn belül elérhetők lesznek a propán-bután gázzal (pb-gáz) hőt- és villamos energiát termelő berendezések a háztartások számára, így a pb-gáznak van jövője Magyarországon is - mondta el Szirmai Zoltán, a legnagyobb hazai pb-gáz forgalmazó, a Prímagáz Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon tavaly 170 ezer tonna pb-gáz fogyott, és a szakértői becslések szerint a piac nagysága évi 40 milliárd forint körül van. Szirmai Zoltán közlése szerint a 90-es évek közepe óta a felére esett vissza a fogyasztás, az innováció viszont megfordíthatja ezt a trendet. Magyarországon a földgáz annyira elterjedt, hogy pb-gázt jellemzően olyan helyen használnak, ahol túl drága lenne a földgázvezeték építése, vagy a körülmények ezt nem teszik lehetővé.

Ipari méretekben már használják a pb-gázt kapcsolt hő- és áramtermelésre is. A háztartásokban ennek "mikrováltozatát" lehet majd alkalmazni. Így a pb-gáz hatásfoka a fűtésre alkalmas hőtermeléssel együtt 35 százalékról akár 85 százalékra növelhető.

    A másik jó lehetőség a pb-gáz alapú hőszivattyúk elterjesztése. Ezt ugyanis valamivel olcsóbban lehet üzemeltetni, mint a villanyárammal működtetett változatot.

A Prímagáz a magyarországi hatszereplős pb-gáz piac mintegy 40 százalékát birtokolja. A palackos gázt több százezer háztartásban használják, míg a tartályos gázra hétezer fogyasztója van a Prímagáznak. A 90-es évek végén kezdett "falugáz" programban a csúcs 29 falu ellátása volt. Ma már csak kilenc falu határában van a háztartásokat, közintézményeket, üzemeket ellátó óriás gáztartály, mert a többi helyen már elérhetővé vált a földgázhálózat.

    Szirmai Zoltán a pb-gáznak a klímavédelemben betöltött szerepe mellett is érvelt. Rámutatott: annak ellenére, hogy pb-gáz is szénhidrogén alapú, az ilyen energiahordozók közül az egyik legtisztább, "azonnal elérhető alternatíva".

    A Prímagáz tulajdonosa a holland SHV családi vállalkozás. A társaság hagyományosan nem közöl gazdálkodási adatokat. A vezérigazgató annyit mondott, hogy a gazdasági válság miatt csökkenő árbevétel és profit ellenére, a vállalkozás stabilan nyereséges.

prímagáz innováció pb-gáz
Kapcsolódó cikkek