Cégvilág

A Beatles-től a Coldplay-ig - Együttesek kalapács alatt

A Financial Times információi szerint az EMI zenei kiadó fontolgatja, hogy a Universalnak vagy a Sonynak értékesíti a hozzá tartozó előadókhoz kapcsolódó jogokat Észak-Amerikában.

Az EMI 3,2 milliárd fonttal tartozik egy magántőke társaságnak és jelenleg teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy a szerdai határidő lejárta előtt aláírja az amerikai jogok eladásáról szóló szerződést. A Financial Times úgy tudja, hogy a csőd szélén álló zenei kiadó mind a Sony Musickal, mind a Universal Musickal tárgyal a jogok értékesítéséről. Ha az üzletet megkötik, olyan együttesek terjesztési joga kerülhet át az egyik riválishoz, mind a Beatles vagy a Coldplay.

Az értesülést egyik fél sem erősítette meg, de a lap információi szerint a kiadó azért igyekszik a megállapodás aláírásával, mert a mai határidőt követően kell eredményeit bemutatnia a hitelező Terra Firma csoportnak. A tőketársaság 2007-ben vásárolta meg az EMI-t, 4,2 milliárd fontért. Az EMI-t magába foglaló holding már jelezte, hogy nem fog megfelelni a Terra Firma negyedéves tesztjén és 120 millió fontnyi tőkét próbált átmeneti segítségként megszerezni a vállalat beruházóitól.

Az ügyletet ismerő informátorok szerint a kiadó 200 millió fontot szeretne kapni a jogokért még a mai határidő előtt. Ugyanakkor az üzlet kimenetel kérdéses, hiszen a piaci felügyelet kifogást emelhet amiatt, hogy az iparág legnagyobb szereplőinek egyike tovább növeli befolyását.

beatles Universal kiadó Sony elad EMI Coldplay
Kapcsolódó cikkek