Cégvilág

A pellet sokkal olcsóbb a gáznál

Szabályozott piacfejlesztéssel öt év alatt anynyira fel lehetne futtatni a hazai lakossági pellettüzelést, hogy azzal évi 716 millió köbméter földgáz kiváltására nyílna mód a Magyar Pellet Egyesület ágazatfejlesztési stratégiája szerint.

Ehhez a meglévő tíz mellé 41 pelletgyárat kellene építeni. Mindezek révén 2015-re 1600 munkahely létesülne, a foglalkoztatásból származó állami bevétel pedig évi 3,5 milliárd forintot tenne ki. E tüzelési mód ma mintegy 30 százalékkal olcsóbb a gáznál.

Bár tavaly Magyarországon is nőtt az érdeklődés a pelletes fűtés iránt, a hozzá szükséges technológia még gyerekcipőben jár. Nyugat-Európában viszont az elmúlt évtized sikersztorijának számít az új fűtési mód. 2009-ben a Magyar Pellet Egyesület (MPE) cégei 40 ezer tonna pelletet állítottak elő, és 800 készüléket hoztak forgalomba, az egész országban pedig 1200 pelletkazánt vásároltak.

Összehasonlításként: Olaszországban valamivel több mint 300 ezer, Németországban 140 ezer pelletkazánt és -kandallót adtak el.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

olcsó gáz alternatív fűtés gáz pellet
Kapcsolódó cikkek