Cégvilág

Életmentő pontok a szívhalál megelőzésére

Közel huszonötezer ember veszti életét évente hazánkban a hirtelen szívhalál miatt. Megfelelő segítségnyújtással sokan megmenthetők lennének. Ezt szolgálják ez év tavaszától a forgalmas helyekre telepített mentőpontok.

Ez év tavaszától 259 életmentő pont és 15 ezer kiképzett ember segítségével csökkenhet a hirtelen szívhalál gyakorisága Magyarországon. Ez annak a pályázatnak az eredménye, amelyet a hirtelen halál megelőzése érdekében az Egészségügyi Minisztérium hirdetett meg. A szaktárca célja az volt, hogy olyan nyilvános helyekre telepítsenek félautomata defibrillátorokat, ahol sokan fordulnak meg, így elsősorban oktatási-, kereskedelmi-, sport-, kulturális-, hitéleti intézmények, tömegközlekedési létesítmények, s ahol gyakran előfordulnak rosszullétek.

Magyarországon évente közel huszonötezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Jelentős részük megfelelő segítségnyújtás, ellátás esetén megmenthető lenne. Ismert, hogy az életmentés érdekében Európában azt a célt tűzték ki, hogy mindenhova 15 percen belül kiérjen a mentő. Az is ismert, hogy az élet szempontjából az első négy perc a meghatározó, ebben az arany 4 percben lehet a hirtelen szívhalált visszafordítani, a szívet újraindítani.

defibrillátor mentőpontok
Kapcsolódó cikkek