Cégvilág

Hogyan kaphat állami pénzt háztartási gépei lecserélésére?

Egymilliárd forintos keretű háztartásigépcsere-programot hirdetett a környezetvédelmi tárca.

Szabó Imre miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: az időskorúaknak, a nagycsaládosoknak, a fogyatékkal élőknek és a regisztrált munkanélkülieknek szóló program keretében személyenként maximum 70 ezer forint támogatást lehet majd igényelni, ez összességében mintegy 15 ezer elavult háztartási berendezés újra cserélésére lehet elegendő.

A szén-dioxid-kvóták eladásából származó állami bevételből finanszírozott programban csak a legalább A energiahatékonysági osztályú berendezések vásárlására lehet támogatást igényelni. Emellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a működőképes régi háztartási gépek visszagyűjtésére is. A pályáztatás lebonyolítása civil egyesületek és alapítványok közreműködésével folyik, magukat a pályázatokat pedig 2010. október 30-ig vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a háztartási nagygépek 43,2 százaléka nyolc évnél idősebb, miközben a korszerű háztartási gépek 20–50 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10 ezer forintot lehet évente megtakarítani, de például egy a 80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15 ezer forintot lehet spórolni minden évben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

háztartás nagycsaládos Szabó Imre környezetvédelmi háztartási gép prémium pályázat csere
Kapcsolódó cikkek