Cégvilág

Jön a Húsvét - Mennyire megy fel a tojás ára?

Egy-két forinttal nőhet még a tojás termelői ára a húsvéti főszezonig tartó időszakban – mondta lapunknak a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Thury Attila, aki egyben a MoháCsibe Kft. vezetője kifejtette: miközben az ömlesztett, raklapon értékesített tyúktojás jelenleg nettó 18 forintért adható el, a megnövő kereslet nyomán a pár héttel ezelőtti 17 forintról a tavalyihoz képest valamivel magasabb árra juthat el.

A fogyasztók azonban aligha bírnak el egy 21-22 forintos vagy ennél magasabb termelői árat – véli Thury Attila. A nagybani piacon az elmúlt hetekben mérettől függően 27–30 forint között volt az első osztályú tojás ára, míg a fogyasztói átlagár az év eleje óta 32-35 forint körül mozog.

Nemcsak a közelgő húsvét, de a is pozitívan hat a tojásfogyasztásra. Magyarországon az éves fogyasztás fejenként 270 darab körül stagnál, ez a termék olcsó árán túl Thury Attila szerint annak is köszönhető, hogy a dietetikusok már nem tartják a koleszterinproblémákért felelősnek az élelmiszert.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ár húsvét tojás nagybani
Kapcsolódó cikkek