Cégvilág

Kilencmilliárdos Bosch beruházás Budapesten

Európa egyik vezető autóalkatrész gyártója, a Robert Bosch csoport 9 milliárd forintot fordít budapesti fejlesztőközpontjának bővítésére.

A már folyamatban lévő és két év múlva befejeződő beruházás sorozat révén a jelenleg 430 fős fejlesztőközpont további 200 mérnöknek ad munkát.

A Robert Bosch GmbH hatvani, egri, miskolci, szigetszentmiklósi és budapesti telephelyein közel 6000 embernek ad munkát. A vállalatcsoport 2005-ben hozta létre budapesti fejlesztőközpontját.

A magyar kormány támogatása is hozzájárult vállalatcsoportunk K+F tevékenységének további bővítéséhez – hangsúlyozta Thomas E. Beyer, a magyarországi Bosch-csoport vezetője és a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója kiemelve, hogy a konszern a gazdasági nehézségek ellenére is hosszú távra tervez, és a kutatás-fejlesztésre fókuszál. 

Mindamellett az is eldőlt, hogy Walesből Hatvanba és Miskolcra telepíti autógenerátor-gyártását a Robert Bosch. A 900 fős cardiffi gyárat 2011 végéig zárják be, és a termelést a jövő évben hozzák át Magyarországra. Ez azonban nem jelent 900 fős létszámbővítést a hatvani és miskolci üzemben, mert a Walesben előállított szinkrongenerátorokat egyre kevesebb kocsitípusban használják. Értékesítésük az elmúlt évben 45 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest.

A magyar gyáraknak azonban jól jön egy kisebb volumenű megrendelés is. A több mint kétszáz vevő számára 8800 termékféleséget készítő hatvani autóelektronikai üzem már 2008 őszén arra kényszerült, hogy ne hosszabbítsa meg száz bérelt alkalmazott szerződését.

Egy éve pedig 250 főállású alkalmazottól kényszerült megválni a társaság, ahol még mindig közel háromezren dolgoznak. A ma 960 fős miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. pedig egy év alatt ötszázzal csökkentette dolgozói számát.

Robert Bosch ITDH fejlesztőkozpont beruházás
Kapcsolódó cikkek