Cégvilág

Médiapiaci megafúzió

Magyarország legnagyobb, mintegy 40 milliárd forint éves árbevételű médiavállalata jöhet létre, miután a hazánkban erős pozíciókkal rendelkező német Axel Springer és a svájci Ringier közös cégbe szervezi kelet-közép-európai érdekeltségeit.

A tegnapi bejelentés szerint a zürichi székhellyel felálló új társaságban fele-fele arányban részesedik majd a két kiadó.
Az Axel Springer cseh-, lengyel- és magyarországi, a Ringier cseh- és magyarországi, szerbiai, továbbá szlovákiai újságjait, magazinjait, weblapjait, nyomdáit – összesen csaknem 190 egységet – viszi be a közös vállalkozásba.
Az érintett érdekeltségek összesített árbevétele 414 millió euró volt tavaly, EBITDA-ja pedig 62 millió euró. Az új cég ezzel Kelet-Közép-Európa egyik vezető médiacsoportjává válik.
Az Axel Springer magyarországi érdekeltségeihez tartozik a többi között a Világgazdaság és a manager magazin, nyolc megyei napilap, a Vasárnap Reggel, autós, gasztronómiai, ifjúsági, lakberendezési, női magazinok, tévéújságok, a Ringier pedig a többi közt a Blikkben, a Nemzeti Sportban, a Népszabadságban és számos magazinban érdekelt. Hogy a közös cégbe szervezés miként érinti majd a két kiadót, egyelőre nem tudni, egy biztos: az ügyletre még a Gazdasági Versenyhivatalnak is rá kell bólintania. A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Ringier médiapiaci fúzió Világgazdaság Axel pringer lapkiadás Axel kiadványok
Kapcsolódó cikkek