Cégvilág

Süveges és sportriporterek vezetik a választási műsort az MTV-n

Interjúsorozattal és élő közvetítéssel készül a parlamenti választásokra a Magyar Televízió, amely bemutatja az országos listát állító pártokat, a voksolások estéjén pedig nagyszabású műsort sugároz.

A hagyományokhoz hűen ezúttal is első kézből értesülhetnek a közszolgálati Magyar Televízió nézői az országgyűlésiképviselő-választás kampányidőszakának eseményeiről. A hétköznaponként jelentkező Az Este című műsor - megtartva eddigi tematikáját -, továbbra is az országot, a társadalmat érintő aktuális és fontos kérdéseket tárgyalja napi 25 percben. A kampányidőszakban Az Este természetesen kiemelten foglalkozik az országgyűlési választásokkal, a választáson induló pártokkal és a jelöltekkel. Ügyelve a kiegyensúlyozottságra, a többi hír- és hírháttér műsorban (Híradó, A szólás szabadsága, Kassza, Ma Reggel) az MTV szintén lehetőséget biztosít a főbb kérdések sokoldalú elemzésére, a pártok érveinek kifejtésére és jelöltjeik bemutatkozására, ezzel is szolgálva a szavazók sokoldalú tájékoztatását.


A választásokat megelőző időszakra kialakított tematika másik részét azok az egyenként huszonöt perces interjúk adják, amelyeket a listát állító pártok képviselőjelöltjeivel készítenek Az Este és a Ma Reggel műsorvezetői, Mészáros Antónia, Jegyes-Tóth Kriszta, Nika György és Süveges Gergő. Azt, hogy a pártok képviselőjelöltjei mely napokon és milyen sorrendben lesznek az interjúsorozat vendégei – közjegyző jelenlétében -, sorsolás dönti majd el március 22-én.


A választások estéin, április 11-én és április 25-én a Magyar Televízió mindkét csatornáján többórás élő körkapcsolásos választási műsorral várja nézőit. A Magyarország választ 2010 című műsor az urnazárást követően azonnal megmutatja a Szonda Ipsos és a Századvég közvélemény-kutatási eredményeit.


A stúdióban Magyarország egyik népszerűbb műsorvezetője, Süveges Gergő várja a nézőket. A választási és népszavazási műsorok lebonyolításában gyakorlott riporterek, Szántó Dávid és Zelinka Ildikó a korábbi évekhez hasonlóan számítógépek segítségével minden részletet azonnal elmondanak a legérdekesebb és legszorosabb egyéni küzdelmekről, a pártlistákra leadott szavazatokról és az aktuális eredményekről.


A műsor vendégei lesznek Török Gábor és Giro-Szász András politológusok, akik az adatok elemzésében segítenek. Az MTV többször kapcsolja majd a parlamenti bejutásért legnagyobb eséllyel küzdő pártok főhadiszállásait és az OVB-t, ahonnan a tudósítók beszámolnak a legfrissebb hírekről és megszólaltatják a pártok vezetőit, de az összes listát állító párt választási központjából is folyamatosan szállítják a friss híreket a mozgó stábok. Várhatóan az idén is az MTV választási adásában szerepelnek először az új parlament legnagyobb fölénnyel vagy éppen legszorosabb versenyben már megválasztott képviselői az egész országból. A műsor a korábbi évekhez hasonlóan élőben kapcsolja Debrecent, Miskolcot, Pécset, Sopront, Szegedet, miközben folyamatosan ismerteti az eredményeket. A stúdióban a munkatársak megvárják, amíg az összes szavazatot feldolgozzák és minden lezárt összegzést ismertetnek. Azoknak a nézőknek, akik csak később kapcsolódnak be a műsorba, minden órában összefoglalót ad az MTV az addigi legfontosabb eseményekről, eredményekről és véleményekről.


Objektív mérőszámként a nézettségi adatok is azt mutatják, hogy az ország, az állampolgárok szempontjából kiemelkedő közéleti események idején megsokszorozódik az igény a mértékadó közszolgálati tájékoztatásra, és a nézők fokozott figyelemmel fordulnak a nemzeti főadó, a Magyar Televízió felé. A 2008-as népszavazás idején is meghatározó szerepe volt a köztévének. Háromórás műsorfolyamába, a két csatornán összesen több mint 3,5 millióan kapcsolódtak be. A tavalyi Európa Választ 2009 című adásara pedig összesen 2,8 millió néző volt kíváncsi, vagyis minden ötödik tévénéző az m1 vagy az m2 adásaiból tájékozódott.

2010 választás magyar Török Gábor Giro-Szász stúdió Parlament mtv
Kapcsolódó cikkek