Az általános tisztító- és súrolószerek piacának a mérete a legnagyobb, 12 milliárd forint körül mozog. Ugyanakkor a toalett-tisztítóké meghaladja az ötmilliárd, az ablaktisztítóké pedig az egymilliárd forintot. A törlőkendők és a padlótisztítók egyaránt félmilliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolítottak le.
A piackutató kiskereskedelmi indexe kategóriák szerint komoly eltéréseket mutat a forgalom alakulásában. A legnagyobb részt kihasító általános tisztító- és súrolószerek, illetve az ablak- és padlótisztítók forgalma viszszaesett, ugyanakkor emelkedett a toalett-tisztítók és az eldobható konyhai törlőkendők mutatója. Általánosan elmondható a fogyasztói átlagárak növekedése. Több mint húsz százalékkal drágultak például az általános többcélú tisztítószerek és a szórófejes ablaktisztítók.
A háztartási tisztítószerek és kozmetikumok szegmensében növekedésről számolt be az Unilever is. Az Afrikát, Ázsiát és Kelet-Közép-Európát magában foglaló régió éves szinten 7,7 százalékos forgalombővülése a társaság szerint elsősorban az innovációnak és a márkák marketingtámogatásának köszönhető – mondta el lapunknak Aranyi László kereskedelmi marketingmenedzser. A Henkel Magyarország Kft. vezetői szintén a háztartási és kozmetikai üzletáguk erősödéséről számoltak be 2009-es eredményük ismertetésekor. Piaci részesedésük növekedését főleg erős lokális márkáiknak, illetve a piaci igényekre való gyors reagálásnak tulajdonította Dieter Knoll, a társaság ügyvezető igazgatója. Erre szükség is volt, hiszen a válság alaposan átformálta a magyar fogyasztói szokásokat, a nagyobb árérzékenység miatt pedig a kereskedelem részéről is fokozott nyomás nehezedett a gyártókra. A forgalomcsökkenés pedig szerintük ebben az évben, legalábbis az első felében is folytatódhat. Az Unilever sem hagyhatta figyelmen kívül, hogy 2009-ben, a válság begyűrűzésének évében alapvetően megváltoztak a vásárlói szokások: a nagybevásárlások helyett kisebb beszerzésekre szoktak át a fogyasztók, az értékesítési csatornák átalakulása mellett az egyes termékeknél is igyekeztek spórolni – emelte ki Aranyi László. A vállalat arra törekedett, hogy a termékportfóliót ezekhez az igényekhez alakítsa, így a kedvezőbb árfekvésű Baba és Flóraszept tudta kielégíteni például az olcsóbb termékek iránti igényt. Ugyanakkor az ismert, bevált márkák keresletét is kielégítette a cég szerint például a Baba, amely nagy forgási sebesség mellett jelentős forgalmat és profitot hozott.
A háztartási fogyasztási körbe tartozó mosószerek területén a Henkel a negyvenéves Tomi esetében számolt be hasonló tapasztalatokról. Mayer Tamás, a Henkel Magyarország mosó- és háztartási tisztítószerek üzletágának igazgatója elmondta: az alsóbb árkategóriába tartozó termékcsalád volt a legjobban teljesítő márkájuk. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jó teljesítmény egy az átlagnál jobban zsugorodó piacon valósult meg. Mosószereik forgalma a háztartási szegmensben tapasztalt 2-3 százalékos csökkenéshez képest 5 százalékkal esett vissza volumenben, 2,5 százalékkal pedig értékben. Ezt azonban a Tomi forgalmát amúgy növelő árcsökkenésen túl az is magyarázza, hogy nálunk is egyre nő a folyékony mosószerek részaránya: míg a fejlettebb piacokon a porhoz képest koncentráltabb szer már a piac felét teszi ki, nálunk a folyamatos növekedés mellett is még csak alig a negyedénél tart.
Mind a Henkel, mind az Unilever kiemelte: az elmúlt időszakban bizonyos, nem feltétlenül napi szükséglethez kapcsolódó termékek is meglepően jó eredményt tudtak elérni. Ilyen például a toalett-tisztítók köre, ahol a Nielsen adatai alapján általános forgalomnövekedés volt tapasztalható. Az Unilever ezt a Domestos termékcsaládon belül végzett technológiai innovációknak tulajdonítja.
A fogyasztási szokások átalakulása azonban más téren is változásokra kényszerítette a cégeket. Nőtt például az akciókban vásárlók száma: a GfK Hungária felmérése szerint a háztartási vegyi áruk 42 százaléka talált gazdára csökkentett áron. Az Unilever esetében így növekedett meg például a nagy kiszerelésű termékek, ingyenes túltöltések, kapcsolt termékek népszerűsége.
A nagy márkákat kedvezőtlenül érintő további változás volt a háztartási vegyi áruk területén is a kereskedelmi márkás termékek további térnyerése. Jóllehet a legtöbb üzletláncban megjelennek a márkás termékek is, a saját brandek részaránya tovább nőtt tavaly. Az értékbeni eladásból egyaránt 18 százalékos volt az általános tisztítószereknél és a toalett-tisztítóknál, az ablaktisztítóknál és a padlótisztítóknál 15, illetve 11 százalékot tett ki, és a Nielsen adatai szerint kiemelkedő, 52 százalékos volt a tisztítókendők esetében. VG