Cégvilág

A bolgár kalózok vannak a legtöbben

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) képviselője szerint az Európai Unió tagállamai közül Bulgáriában a legmagasabb a kalózkodási ráta. A szakértő úgy véli, a bolgár piacon nem alakulhat ki fenntartható zenepiac, amíg nincs a helyzetet kezelő állami szabályozás – adta hírül a Sofia News Agency.

Frances Moore, az IFPI európai regionális igazgatója erről bulgáriai látogatása során beszélt, amikor szerzői jogi együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot írt alá Tsvetanov Tsvetanov bolgár belügyminiszterrel és a Business Software Alliance képviselőjével.

A szakértő szerint az uniós tagállamok közül a fekete-tenger-parti országban a legmagasabb a kalózkodási ráta, a szoftverkalózkodási érték például az uniós átlag 35 százalékával szemben 60 százalékra rúg. Moore - utalva az Európai Bizottság állásfoglalására, amely szerint megfelelő ellenlépés híján 2015-ig másfél millió európai álláshely eshet áldozatul a kalózkodás következményeinek - emlékeztetett arra, hogy a probléma rendkívül súlyos károkat okozhat az ország gazdaságának is.

Moore szerint a bolgár piacon nem alakulhat ki normálisan működő és fenntartható zenepiac, mindaddig, amíg az ország kormánya nem tesz lépéseket a rendkívül magas jogsértési arány visszaszorítására, és nem hoz olyan jogszabályokat, amelyek a szerzői jogi jogsértéseket hivatottak kezelni.

Az IFPI képviselője javasolta a belügyminiszternek, hogy vegye fontolóra az internetszolgáltatók bevonását a folyamatba oly módon, hogy azok folyamatosan monitorozzák előfizetőik tevékenységét és figyelmeztessék a jogsértőket. Moore emellett célszerűnek tartaná, ha a visszaeső jogsértőket nagyobb összegű pénzbüntetéssel szankcionálnák.

A bolgár belügyminiszter az IFPI szakértőjének felvetéseire azzal reagált, hogy kormánya a társadalmi konszenzus elérése érdekében a megfelelő fórumokon foglalkozni fog a kérdéssel. Hozzátette, a változás érdekében első lépésként a szerzői joghoz köthető bűncselekmények felderítésére és kezelésére kívánják kiképezni a rendőri erőket.

IFPI kalózkodás szerzői jog kalóz frances moore jogvédő BSA Business Software Alliance letöltés
Kapcsolódó cikkek