Cégvilág

A Ford a kedvencünk: A legnépszerűbb autók és a mélyrepülés

Márciusban 55 százalékkal kevesebb, csupán 4431 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon.

Folytatódik tehát az autópiac mélyrepülése, amellyel párhuzamosan a gazdaság állapotát jelző haszonjármű forgalmazás sem talál magára.

A háromhavi összesített adatok szerint a 2008 első negyedévében eladott kishaszonjárműveknek kevesebb mint egyharmada, 1724 került az utakra.

 

A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók forgalma is csökken: a két évvel ezelőtti 470-nel szemben március végéig csupán 205 kapott rendszámot.


Márciusban 55 százalékkal kevesebb, csupán 4431 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mint egy évvel korábban. Folytatódik tehát az autópiac mélyrepülése, amellyel párhuzamosan a gazdaság állapotát jelző haszonjármű forgalmazás sem talál magára.

A háromhavi összesített adatok szerint a 2008 első negyedévében eladott kishaszonjárműveknek kevesebb mint egyharmada, a tavalyinak pedig 45 százaléka, mindössze 1724 került az utakra. Érdekes ugyanakkor, hogy ennél jóval nagyobb mértékben esett egy év alatt a forgalomba helyezett pick-upok szám. Tavaly még ezek a személygépkocsiként használt platós terepjárók mentették meg a csökkenéstől kishaszonjármű-piacot.

Ám amíg 2009 első negyedében 1114 pick-up talált gazdára, addig az idén csak 276. A két tavalyi piacvezető, a Nissan Navara és a Ford Ranger kereskedőinek manapság főhet a feje, hiszen az első negyedévben 437-ről 116-ra, illetve 356-ról 19-re csökkent e modellek forgalma. Az általában négyajtós, ötüléses pick-upok népszerűsége abban rejlett, hogy haszonjárműnek minősül, így nem terheli a regisztrációs ugyanakkor a vevő visszaigényelheti az áfát is.

A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók forgalma is csökken: a két évvel ezelőtti 470-nel szemben március végéig csupán 205 kapott rendszámot. Igaz, a tavalyi első évnegyedben még 425 teherkocsi állt munkába, de a viszonylag magas szám annak tulajdonítható, hogy akkoriban érkeztek be a kereskedőkhöz a világválság kitörése idején megrendelt járművek.

Mind a háromhavi, mind a márciusi személyautó-értékesítési toplistát a Ford Focus vezeti annak köszönhetően, hogy a múlt héten 500 Focus kombi járőrautót adott át a rendőrségnek. A Ford által tavaly megnyert rendőrségi tender keretében az év végéig további 300 új Focus áll szolgálatba.
 

eladás felmérés Ford forgalomba helyezés autó JATO
Kapcsolódó cikkek