Cégvilág

Fék a bioüzemanyagoknak

Erős, főként környezetvédelmi indíttatású nyomás nehezedik az Európai Bizottságra, hogy 10-ről 6,8 százalékra mérsékelje azt az arányt, amelyet a felhasznált üzemanyagokon belül a megújulóknak 2020-ra el kell érniük.

A legújabb brüsszeli, illetve franciaországi tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy a bioüzemanyagok előállítása a korábban feltételezettnél nagyobb környezeti és gazdasági hátránnyal jár. Ugyanakkor ahhoz, hogy a megcélzott részarány módosítását mérlegelni lehessen, először a vonatkozó uniós direktíva megváltoztatására kellene javaslatot tenni.

Az ügyben komoly felelősség nehezedik Günther Oettinger uniós energiabiztosra. Az EU ugyanis nemcsak azzal hibázhat, hogy továbbra is kiáll a környezetet károsító bioüzemanyag-termelés serkentése mellett, de azzal is, ha rossz mérlegelés alapján csökkenti a 10 százalékban meghatározott megújuló-részarányt.

A magyarországi termelés a terménytöbbletre, a kihasználatlan mezőgazdasági területekre és a mezőgazdasági hulladék hasznosítására alapul, de itthon is felmerültek környezetvédelmi aggályok, például a később kiemeltté nyilvánított dunaföldvári, kabai és dunaalmási beruházások kapcsán.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Európai Bizottság direktíva termelés uniós bioüzemanyagok
Kapcsolódó cikkek