Cégvilág

Gondolatolvasó gépet mutatott be az Intel

Az Intel ma többek között bemutatott egy olyan eszközt, amely a funkcionális MRI készülék felvételeit elemezve képes az egyszerű gondolatok kiolvasására.

Az Intel ma New Yorkban mutatta be gondolatolvasó gépét. Az egyelőre fejlesztés alatt álló berendezés funkcionális MRI felvételekre támaszkodva képes egy-két szavas gondolatok kiolvasására - jelenti az AP.

A berendezés először megfigyeli az adott személyt úgy, hogy elemzi a felvételeket, miközben az alany számtalan különböző dologra gondol. A későbbiekben a régebbi eredményekre támaszkodva dönti el, mire gondolhat a résztvevő.

Dean Pomerleau, az Intel labor vezetője szerint a gép 90 százalékos pontossággal találja el a gondolatokat. Igaz, a készülék egyelőre csak egy-egy szót képes azonosítani és azokat is csak az igen költséges MRI segítségével, viszont a jövőben az Intel reményei szerint fogyatékos emberek életét könnyítheti meg a készülék. A leolvasott gondolatokat egyéb közvetítő nélkül továbbíthatja a szerkezet bármilyen más berendezésnek, így segíthet a kommunikációban vagy a mozgásban.

gondolatolvasó MRI Intel
Kapcsolódó cikkek