Cégvilág

Használhatatlan internetsebesség: tiltakozás a rendelet ellen

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország tiltakozik az elektronikus hírközlési szolgáltatásokról szóló április elsejével hatályba lépett kormányrendelet fogyasztói érdekeket sértő rendelkezései ellen.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország csütörtöki közleménye szerint "súlyosan aggályos, hogy olyan internet hozzáférést tesz a kormányrendelet elérhető áron kötelezővé, amely ma már alkalmatlan az adatátvitelre, és a szélessáv elterjedésének korában közel 10 évvel veti vissza a fejlődést".

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Bizottsága és a Régiók Bizottsága a "szélessávú hozzáférés mindenki számára" alapelv érvényesítését tűzte ki célul. Az internet jelenlegi fejlettségi fokán azonban a rendelet által előírt 9.600 bit/sec funkcionális internet hozzáférés semmilyen, esetleg nagyon kevés és alacsony színvonalú szolgáltatás elérését teszi lehetővé.

Példaként említik, hogy Finnországban 2010-ben, Spanyolországban 2011-ben állampolgári jog 1 megabit/sec internetes letöltési sebesség.

A jelenlegi legalacsonyabb hozzáférési sebesség modemes kapcsolatoknál az 56 Kbit/sec, ám ennek használtsága a technológiai fejlődés eredményeként már Magyarországon is minimálisnak tekinthető. A még ennél az értéknél is jóval alacsonyabb, 9.600 bit/sec szolgáltatási sebességet előíró kormányrendelet, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország álláspontja szerint súlyosan sérti a fogyasztók érdekeit és az Európai Unió által megfogalmazott elvárásokkal is ellentétes, ezért elfogadhatatlan.

"A kormányrendelet szellemisége és rendelkezései azt a benyomást keltik, hogy az a gazdaságilag ellenérdekelt távközlési szolgáltatók érdekében és tevékeny közreműködésével készült" - áll a közleményben.

A rendeletnek sem az előkészítési-, sem pedig a véleményezési munkálataiba nem vonták be közvetlenül a fogyasztók képviselőit, amely tényt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország igen sérelmesnek tart és szorgalmazza, hogy a jövőben a kormány közvetlenül is konzultáljon a fogyasztók érdekképviseleti szervezeteivel.

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Európai Fogyasztói Központ internetsebesség
Kapcsolódó cikkek