Cégvilág

Két év múlva nem csak a női sofőrök élete lesz egyszerűbb

Nemcsak a női sofőrök élete lesz egyszerűbb: hamarosan nyílt sisakos lesz a küzdelem a gumiabroncsok között, s egy pillantásra sok mindent megtudunk majd a kiszemelt termékekről.

A 2012-es év júliusától új EU-szabályozások lépnek életbe a gumiabroncsokra vonatkozóan. A gyártóknak csökkenteniük kell a zajszintet, valamint egységes, az abroncs legfontosabb tulajdonságait eláruló címkét kell elhelyezniük rajta.

Az autók kerekei által kibocsátott zaj szintjét egységesen 2 egységgel csökkentik – így például egy átlagos alsó-középkategóriás autóra jellemzően szerelt 185 mm széles gumiét 74-ről 72 dB-re kell mérsékelni.

Az új címkézés hasonló lesz, mint amit háztartási gépeken már megszokhattunk: fel kell tüntetni a zajkibocsátás értékét, másrészt A-tól G-ig terjedő skálán kell jelezni az abroncs nedves tapadási képességeit és üzemanyag-fogyasztási tulajdonságait (Az „A” megjelölés minden esetben a legjobb, a G pedig a törvényi határértékeket éppen betartó szintet jelöli). Az új címkézési rendszer sokat segít a vásárlási döntések meghozatalában, hiszen az említett két kulcs kritérium egymás rovására tud csak érvényesülni. Az alacsony gördülési ellenállású gumi ugyanis kevesebb benzint emészt fel, így környezetbarátabb, de eközben gyengébb tapadási képességekkel rendelkezik.

A gumiabroncsgyártók üdvözlik a változásokat: a Goodyear konszern szerint mindez komolyan segíti a tudatos vevői döntéseket, s így mindenki könnyebben megtalálhatja a maga vezetési stílusának és pénztárcájának megfelelő gumiabroncs típust. A vállalat egyébként már 2010-től címkével látja el gyártott abroncsait, a zajszintre vonatkozó előírásokat pedig már egy éve teljesítik.

További információk

(X)

Goodyear női sofőrök gumiabroncsok eu szabályozás
Kapcsolódó cikkek