Cégvilág

Megbírságolták a Magyar Közút Zrt.-t

Nagyrészt az ajánlatkérő Magyar Közút Nonprofit Zrt. hibájából kellett módosítani egy útfelújítási szerződést, a módosítást viszont a felhívás kizárta, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 2 millió forintra bírságolta az ajánlatkérő céget - az erről szóló határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható.

Tavaly március végén jelent meg az a nyílt ajánlattételi felhívás, amely uniós támogatással összesen 34 kilométernyi Pest megyei útszakasz felújítására vonatkozott, nettó 1,2 milliárd forint becsült összegből. A munkákat az ajánlatkérő hat részre osztotta, ezek közül az ötödiknél történt a jogsértés.

A közbeszerzési felhívás a szerződésmódosítás lehetőségét és a részszámlázást kizárta. A szóban forgó útszakasz felújítását a Duna Aszfalt Kft. nyerte meg, és a vele kötött szerződést módosította a Magyar Közút Nonprofit Zrt., illetve részszámlát is elfogadott tőle.

A jogsértés miatt a Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. jogorvoslatért fordult a KDB-hez.

A 2009. augusztus 12-én megkötött szerződésben 2010. január 12-i végső határidő szerepelt. Mindkét fél tudta, hogy az aszfaltozást 2009. november 15-ig be kell fejezni, mivel a tél beálltával aszfaltozni nem lehet. Ennek ellenére az ajánlatkérő cég nem augusztus 22-én, hanem csak augusztus 31-én adta át a nyertesnek a munkaterületet.

A vállalkozó ezután kiderítette, hogy az út rosszabb állapotban van, mint amilyet az ajánlatkérő terve valószínűsített, ezért tesztvizsgálatot kellett végezni. Így a munka csak egy hónappal később, tavaly szeptember 22-én kezdődött el, és innentől számítva minden munka eltolódott, vagyis a tél beállta előtt nem lehetett elvégezni az aszfaltozást.

Ezért módosították a felek a véghatáridőt 2010. április 30-ra, és részszámlát is elfogadott az ajánlatkérő vállalat. Amikor a szerződés módosítása megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, a Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. hivatalból kezdeményezett jogorvoslatot.

A KDB a szerződés módosítását súlyos szerződésszegésnek minősítette, így az ajánlatkérő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t 2 millió forint bírsággal sújtotta, ez az összeg a döntőbizottság gyakorlatában közepes nagyságúnak számít.

KDB magyar közút zrt. bírság
Kapcsolódó cikkek