Cégvilág

Nálunk nem várható tesztrepülés a hamufelhő vizsgálatára

Egyre több ország légitársasága és légiereje végez vagy tervez próbarepüléseket, hogy vizsgálják a vulkáni hamu gépekre gyakorolt hatását.

Nem valószínű, hogy Magyarországon megpróbálkozzanak hasonló kísérlettel - mondta a légiirányítást végző HunagorControl (HC) Zrt. légiforgalmi igazgatója. Bakos József a Független Hírügynökségnek elmondta: a Malév utasszállítóit és a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeit egyaránt valamilyen bérleti-lízingkonstrukcióban szerezték be, valószínűtlen, hogy ezek épségét kockára tennék szándékos hamuba repüléssel.

A magyar légügyi hatóság nyilván megvárja, hogy a gazdag országok illetve légitársaságok milyen eredményre jutnak, és ezt is figyelembe veszi a későbbi döntésekben - tette hozzá a HC légiforgalmi igazgatója. Korábban egyébként volt olyan gép - egy szovjet gyártmányú Jak-42-es - Magyarországon, amellyel az akkori Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság navigációs méréseket végzett, saját személyzettel. Ezt a gépet azonban még 1975-ben vásárolták, és az igazgatóság megszűnésekor-átalakulásakor a csaknem 30 éves repülőt kivonták a forgalomból.

A holland KLM és a német Lufthansa légitársaság azt közölte vasárnap reggel, hogy tesztrepüléseket végeztek a vulkáni hamufelhő alatt. A KLM szerint egyik Boeing 737-esük 13 kilométeres magasságba is eljutott Hollandia felett, és a gépnek nem esett baja. Landolás után alaposan átvizsgálják a légijárművet, és ezután döntenek arról, hogy megindulhat-e a forgalom újra - tették hozzá.

A Lufthansa azt jelentette: néhány gépük biztonságban eljutott Frankfurtból Münchenbe. Már következtetésre jutott viszont a finn légierő: a Magyar Rádió Krónikájában elhangzottak szerint a finnek F-18-asaiban komoly károkat okozott a hamu.

Dominique Bussereau francia közlekedési miniszter azt mondta egy vasárnapi rádióinterjújában: fontolóra veszik, hogy rövidtávú, alacsony magasságú kereskedelmi repüléseket esetleg engedélyeznek a vasárnapi tesztek eredményeitől függően. Az Air France azt közölte, hogy saját tesztrepüléseket végeznek, amelyek döntő fontosságúak a továbbiak szempontjából.

Német kutatók hétfőn végeznek méréseket a légtérben, hogy felbecsüljék a vulkáni hamu mennyiségét és terjedését - közölte vasárnap a német nemzeti légügyi és űrkutató központ (DLR). A bejelentés szerint egészen tízezer méteres magasságig végzik el a méréseket. A központ azért rendelte el a hétfői méréseket, mert a német légitársaságok kifogásolták a repülési tilalom kiterjesztését vasárnap estig.
 

vulkán tesztrepülése hamufelhő
Kapcsolódó cikkek