Cégvilág

Románia beelőz a Nabuccónak

Cseppfolyós formában hozna azeri gázt Európába Románia, hamarabb, mint a Nabucco gázvezeték megépül. Két LNG üzem építésére készül, 2-4 milliárd euróért.

Román-grúz-azeri vegyes vállalat jön létre Bukarestben, az azeri gáz románia importját célzó, cseppfolyós földgáz (LNG) projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, döntött tegnap a három ország vezetése.

Az AGRI nevű projekt révén évi mintegy 7 millárd köbméternyi gáz érkezhetne Európába, a vállalkozás 2-4 milliárd euróba kerülne. Előbb megvalósulna, mint az uniós támogatású Nabucco projekt. A vegyes vállalatba a három ország állami gázipari vállalata mellett beengednének egy magáncéget is, a finanszírozás segítése érdekében, idézi a Reuters a román gazdasági minisztert, Adriean Videanut, illetve helyettesét, Tudor Serbant.

Az importhoz egy grúziai gáz cseppfolyósító és egy romániai (constantai) visszagázosító épülne. A beérkező energiahordozó egy részét a 70 százalékban önellátó, és 30 százalékban orosz importra támaszkodó romániai piac venné fel. A fennmaradó részt Romána eladná, szomszédainak. Tudor Serban szerint az ADRI projekt révén juthat le a leggyorsabban és a leghatékonyabban a közép-ázsiai és a kaszpi térségbeli gáz Európába.

Ismert, hogy Románia tagja a Nabucco konzorciumnak is, amely a meglévőhöz képest új gázforrást és szállítási irányt jelentene az európai felhasználóknak. Vásárolna Románia gázt a Nabucco alternatívájának tekintett, orosz ellenőrzésű, Déli Áramlattól is. Erre a napokban kapott is ígéretet az orosz Gazpromtól, amely azonban hangsúlyozta, hogy tranzitszerepet viszont nem szán Romániának.

 

Videanu azeri Déli Áramlat Nabucco gáz LNG grúz Gazprom román
Kapcsolódó cikkek