Cégvilág

Válság: kevesebbet szemetelnek - Veszteségesek a hulladékgazdálkodó cégek többsége

A gazdasági válság a hazai hulladékgazdálkodási piacra is hatással van: a cégek döntő többsége a termeléscsökkenés és a takarékosság miatt az elmúlt egy-másfél évben átlagosan 15-20 százalékkal mérsékelte hulladék-kibocsátását, de tucatnyi olyan vállalat is akad, ahol ez az arány meghaladja az 50 százalékot - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

Több külföldi tulajdonban lévő cég - az anyavállalat tapasztalatait felhasználva - energiaracionalizálási programmal is egybekötötte a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítását. Az ágazat visszaesése miatt még ennél is nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható az építőiparban, de jelentősek a változások a lakossági hulladék-kibocsátás területén is. Az egyre visszafogottabb vásárlások mellett a szelektív gyűjtés térhódításának és a különböző visszagyűjtési akcióknak is része van abban, hogy mind kevesebb szemét kerül a kukákba - írja a lap.

A lakosság esetében a folyamatosan emelkedő szemétszállítási díjak is visszatartó erőnek bizonyulnak. Mindemellett sajnos az udvari szemetesgödör és az illegális szemétlerakás is újra divatba jött. Az elmúlt egy-másfél év során csaknem a duplájára nőtt azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek nem fizetik a szemétszállítás díját - írja a lap.

Megállapítják: ilyen körülmények között nem véletlen, hogy főként a kisebb, önkormányzati tulajdonban lévő, hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek mind jelentősebb része veszteséges, de már a nagyok is megérzik a rendelésállomány csökkenését.

szemetelés hulladékgazdálkodás szemétszállítási díj
Kapcsolódó cikkek