Cégvilág

Vulkáni hamu: Gyors segítség a légitársaságoknak

Az uniós tagállamok gyorsan a vulkáni hamu miatti bevételkiesésekkel sújtott légitársaságok segítségére siethetnek olyan intézkedésekkel, amelyek nem minősülnek állami támogatásnak - véli az Európai Bizottság.

Brüsszel a szóba jöhető intézkedések közül a piaci feltételekkel nyújtott hiteleket és garanciákat emelte ki, ám hozzátette: kifejezett állami támogatásról is szó lehet a "természeti katasztrófa vagy kivételes események" okozta károk jóvátételére.

A bizottság egy későbbi közleményében fektetheti le az ilyen intézkedések alkalmazásának alapelveit, biztosítva, hogy a légitársaságok egységes kritériumok szerint és kizárólag a válsággal összefüggő veszteségeikre kaphassanak kártérítést.

Az Európát beterítő vulkáni hamu a brüsszeli testület összesítése szerint több mint 100 ezer járattörlést eredményezett, és több mint 10 millió ember utazását hiúsította meg. Az azonnali, uniós szintű koordinációt igénylő válaszlépések között a légitársaságok megsegítése mellett Brüsszel az utasjogok kikényszerítését nevezte meg.

Európa légiközlekedés hamufelhő
Kapcsolódó cikkek