Cégvilág

Washington "keresztbe tehet" a Google-nak

A The Wall Street Journal értesülései szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyes képviselők nyomására fontolgatja, hogy trösztellenes vizsgálatot indít az AdMob mobiltelefon-reklám cég Google általi felvásárlása ellen.

A Google novemberben jelentette be, hogy 750 millió dollárért megvásárolja az AdMobot. Az FTC egy demokrata szenátor felhívására adatokat gyűjt és a riválisok meghallgatását kezdte el a felvásárlás ügyében. A honatya mellett két jogvédő szervezet, a Consumer Watchdog és a Center for Digital Democracy is kifogásolja az akvizíciót, amely szerintük túlzottan korlátozná a verseny lehetőségét a szektorban.

Az AFP által idézett értesülés szerint az FTC egyelőre nem hozott végleges döntést a trösztellenes eljárás elindításáról, de ha ez megtörténik, az komoly gondot jelentene a keresőóriásnak. A Google az elmúlt időszakban fokozatosan növelte a mobileszközökön való jelenlétét, erre utal a térképszolgáltatások fejlesztése és az első saját mobiltelefon, a Nexus One piacra dobása. Egyes elemzők a telefon érkezésekor azt valószínűsítették, hogy a Google nem annyira a telített telefonpiacon szeretne előretörni, hanem eszközként használná a készüléket a mobilreklám ágazat eléréséhez.

A Google szóvivője cáfolta az ügylettel kapcsolatos gondokat és leszögezte, hogy meggyőző bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a felvásárlás után is versenyképes marad a szektor. A 2006-ban alapított AdMob kifejezetten a mobileszközökre alkalmazott reklámokra szakosodott. A cég display reklámhálózatot épített ki okos telefonokra, különös tekintettel az iPhone-ra.

felvásárlás FTC AdMob trösztellenes Google jogvédő akvizíció
Kapcsolódó cikkek