Cégvilág

Zavarja őket a "Zümmögés" - Össztűz a Google ellen

Tíz ország képviselői írták alá azt a nyílt levelet, amely a Google személyiségi jogokkal kapcsolatos hozzáállását kritizálja.

Kanada személyiségi jogokat védő biztosa, Jennifer Stoddard nyílt levelet küldött Eric Schmidtnek, a Google vezérigazgatójának, a kereső óriás gyakorlatát kifogásolva a Zümm (Buzz) és a Street View kapcsán.

A levél, amelyet tíz állam – köztük az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország illetékesei is aláírtak – arra kéri fel a Google-t, hogy fokozottabb figyelmet fordítson a felhasználók jogaira, amikor elindít egy új szolgáltatást – jelenti a BBC.

Stoddard szerint ugyanis a személyiségi jogokat elfelejtik, amikor a cég előrukkol egy új technológiai megoldással. Pédaként a Gmailt közösségi vonásokkal felruházó Zümmöt említette, amelynek bevezetése nagy vihart kavart. A biztos hangsúlyozza, hogy egy termék tesztverzióban történő piacra dobása nem mentesíti a vállalatot a jogkövetés alól a jövőben.

A kanadai biztos egyben aggodalmát fejezte ki a Street View alkalmazást illetően. Mint mondta, aggasztó az a mód, ahogyan a Google előzetesen értesíti a lakosságot a kamerás autók érkezéséről. A jogvédők arra kérték a Google-t, hogy a lehető legkevesebb személyes adatot használja fel, tegye világossá, hogy ezeket hogyan kezeli és biztosítsa, hogy az adatvédelmi beállítások könnyen kezelhetőek legyenek.

Zümm Eric Schmidt street view nyílt levél Buzz Google
Kapcsolódó cikkek