Cégvilág

A Boeing WaveRidere sorra dönti a repülési sebességrekordokat

A kísérlet elsőre furcsának tűnik: a kaliforniai légibázisról felszálló B-52 bombázó testéről leválik egy óriási fekete szörfdeszka formájú repülőszerkezet, kilő, majd a Csendes-óceánba csapódik. Az amerikai légierő által fejlesztett X-51 WaveRiderben az a pláne, hogy képes 200 másodpercen át 6 000 km/h-s sebességgel haladni.

A hiperszónikus repüléssel a hatvanas évek óta foglalkoznak a katonai fejlesztők, az eredmények azonban eddig enyhén szólva is kiábrándítóak voltak: egy-két másodpercre sikerült megközelíteni a 4 000 km/h-s álomhatárt.

A műszaki problémát az jelentette, hogy a hangsebesség ugyan még elérhető lökhatásos/turbinás motorokkal, a hiperszónikus sebesség azonban nem, sőt, semmilyen más, forgó alkatrészes hajtóművel sem.

Maga a WaveRider is a rakétahajtóművek továbbfejlesztéséből született – sebessége azonban lényegesen felümúlja a hadrendbe állított rakétákét.

Ha sikerül megoldani földi indítását–érkezését, a polgári alkalmazásában hatalmas lehetőségek rejlenek. A Los Angeles–New York repülőút akár félórásra is rövidülhet – írja tegnapi számában a Los Angeles Times. 

hiperszónia polgári repülés Kalifornia
Kapcsolódó cikkek