Cégvilág

A brit spórol, a spanyol terjeszkedik

A BT, az Egyesült Királyság legnagyobb telefontársasága, a tavalyi negyedik negyedévben az elemzők által vártnál nagyobb üzemi eredményre tett szert, részben a létszámleépítésnek is köszönhetően. Szintén javuló eredményről számolt be a spanyol Telefónica, amelynek viszont nem kellett meghúznia a nadrágszíjat.

A BT Group Plc. adózás előtti nyeresége 1,53 milliárd fontra nőtt az egy évvel korábban feljegyzett 1,32 milliárd fontról. A londoni központú BT tavaly 20 ezer munkahelyet számolt fel, 5 ezerrel többet az eredetileg tervezettnél. A BT az utóbbi két évben mintegy 35 ezer fővel csökkentette munkaerőállományát a Bloomberg jelentése szerint.

Ugyanakkor spanyol riválisa, a Telefónica SA, Európa második legnagyobb telefontársasága az idei első negyedben 2 százalékkal növelte profitját, amit a Spanyolországon kívüli európai üzletek segítettek elő. A nettó profit összege 1,656 milliárd euró volt az egy évvel korábban feljegyzett 1,623 milliárd euróval szemben. Az értékesítési forgalom a vártnál nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal nőtt és 13,93 milliárd eurót ért el.

A Telefónica Európa mellett latin-Amerikában is igyekszik terjeszkedni. Ennek érdekében vételi ajánlatot tett a portugál-brazil tulajdonban lévő Brasilcel kivásárlására.

negyedév profit BT árbevétel Telefónica létszámleépítés
Kapcsolódó cikkek