Cégvilág

A Henkel jól indította az évet

A Henkel számára jól indult a pénzügyi év, ehhez minden üzletág hozzájárult. A Mosó- és háztartási tisztítószerek és a Kozmetika üzletágak folytatták a korábbi negyedévek sikeres növekedésüket, valamint az Adhesive Technologies üzletág ismét erőteljes árbevétel-növekedést mutatott.

A Henkel 2010 első negyedévében 3,512 milliárd euró árbevételt ért el. A javuló piaci körülmények mellett ez 7,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az árfolyamhatások kiszűrése utáni árbevétel-növekedés 7,5 százalék volt. A szerves, tehát az árfolyamhatásokkal és felvásárolások/befektetés-megszüntetések hatásainak kiszűrése utáni növekedés jelentős, 8,8 százalékos volt, ami négy negyedév óta az első jelentős emelkedés az előző év azonos negyedévéhez képest. Ráadásul ehhez a fejlődéshez a vállalat összes üzletága hozzájárult.

A Mosó- és háztartási tisztítószerek üzletág ismét nagyon jó teljesítményt nyújtott, szerves növekedése 3,6 százalék volt. Emellett az 5,5 százalékos szerves árbevétel-növekedést produkáló Kozmetika üzletág a korábbi negyedévek nagy mértékű növekedését és a piacbővülés általános szintjét is túlszárnyalta. A válságtól sújtott Adhesive Technologies üzletág kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedéssel bizakodásra okot 14,5 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos negyedévét.


Elsősorban az Adhesive Technologies üzletág jelentős fejlődésének köszönhetően az üzemi eredmény (EBIT) 93,3 százalékkal, 218 millióról 422 millió euróra nőtt. Az átszervezési költségek (31 millió euró) és egyszeri bevételek (32 millió euró) hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény 79,1 százalékkal, 235 millió euróról 421 millió euróra nőtt. Az árbevétel-arányos megtérülés (EBIT marzs) jelentős mértékben, 6,7 százalékról 12 százalékra nőtt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 7,2 százalékról szintén 12 százalékra nőtt.

„Erős márkáink ismét jelentős mértékben hozzájárultak a Henkel első negyedéves eredményeihez. Ez a nagyon jó teljesítmény azonban a szerkezetátalakítási és költségcsökkentési erőfeszítéseinknek is köszönhető, amelyet a stratégiai céljaink megvalósításának megfelelő üteme is segít. Várakozásaink szerint a teljes pénzügyi év eredményei jelentős mértékben, több mint 15 százalékkal javulnak majd a 2009-es évhez képest” – mondta Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke.

A pénzügyi műveletek eredménye kis mértékben, -52 millió euróról -54 millió euróra csökkent, a nettó tartozásállomány csökkenésének pozitív hatása kiegyensúlyozta a kifizetett magasabb kamatösszeget. Az adókulcs 27,7 százalékos értékével kis mértékben meghaladta az előző évi szintet.
A nagyobb üzemi eredmény következtében a negyedév adózás utáni eredménye 119,8 százalékkal, 121 millióról 266 millió euróra emelkedett. A 7 millió euró kisebbségi részesedés levonásával a negyedév adózás utáni eredménye 259 millió euró volt (az előző év azonos negyedévében: 117 millió euró). A negyedév korrigált adózás utáni eredménye a kisebbségi részesedések levonása után 258 millió euró volt, szemben az előző év azonos negyedévének 130 millió eurós eredményével. Az elsőbbségi részvények hozama 0,28 euróról 0,60 euróra nőtt. A korrigált érték is 0,60 euró, szemben az előző év azonos negyedévének 0,31 eurós eredményével.


Jó eredményt hozott a forgótőke megfelelő kezelése. Az előző évi időszakhoz képest a nettó forgótőke az árbevételhez viszonyított aránya 4,7 százalékponttal 8,5 százalékra javult. A nettó tartozásállomány az előző év azonos negyedévéhez képest jelentős mértékben, 1,4 milliárd euróval 2,7 milliárd euróra csökkent.

Henkel adhesive technologies tisztítószer mosószer
Kapcsolódó cikkek