Cégvilág

A kényszerből távozók viszik az adatokat is

Az adatszivárgás elleni védelem a vállalkozások számára kulcsfontosságú lehet a következő években. Magyarországon egyelőre hiányoznak a megfelelő piackutatások és az ezekből származó adatok és elemzések.

Így a hazai cégvezetők eddig csak amerikai piackutatásokban olvashattak arról, milyen károkat okoz, ha értékes információk kerülnek ki a vállalattól, pedig manapság már az itteni cégek is hasonló veszélyeknek vannak kitéve. Itthon is növekszik ugyanis az elbocsátások száma, és ez megemeli a vállalati adatbiztonsági kockázatokat.

A Symantec és a Ponemon Institute által tavaly végzett nemzetközi felmérés szerint a közel ezer munkahelyet váltó vagy munkahelyet elvesztő megkérdezett közül 59 százalék vitt el adatot korábbi munkahelyéről annak engedélye nélkül. A legveszélyeztetettebb adatok közé tartoznak a munkavállalói személyes adatok, a bérek, a cégbüdzsék, beruházási tervek, a biztonsággal kapcsolatos információk. Népszerűek a kiemelt ügyfélkör adatai, a termékfejlesztési tervek, a marketingstratégia, általában a vállalati stratégia, a terjeszkedési, felvásárlási, eladási elképzelések.

Az informatikai támadások mintegy 80 százaléka pénzintézetek, biztosítók esetén pedig akár 90 százaléka is származhat belső forrásokból. Az ezen támadások elleni védekezés egyik hatékony módja a központi jogosultság- és felhasználókezelő rendszerek használata – tanácsolják a területtel foglalkozó Compliance Data Systems Kft. szakértői.

adatok cégek piackutatás
Kapcsolódó cikkek