Cégvilág

A német bankok nem szeretnének adózni

A német bankszövetség (BVB) védekezett azon szemrehányás ellen, miszerint a pénzintézetek húzódoztak az euró megmentésével kapcsolatos felelősségvállalástól.

A bankok magától érétetődően mindent támogattak, ami az euróövezet stabilizálását szolgálta - jelentette ki Manfred Weber, a 220 magánbankot és 11 tagszövetséget tömörítő BVB főtitkára a Neue Osnabrücker Zeitungnak nyilatkozva - idézi az N24

Ezt példázza számtalan nagy pénzintézet azon ígérete, mely szerint továbbra is befektetnek görög állampapírokba. A bankszövetség elnöke nem látja veszélyben az euró stabilitását. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az euróövezethez tartozó országoknak is el kell végezniük a maguk "házi feladatát". Fiskális fegyelem és a költségvetésre vonatkozó hatékony szabályok nélkül a valutauniónak nincs jó jövője – szögezte le Weber, aki egyben ismételten elutasította a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó bevezetését. A bankszövetség vezetője úgy látja, egy ilyen nemzetközi adó a vállalatokat és a befektetőket egyformán sújtaná.

A bankszövetség álláspontja főként azért érdekes, mert – mint arról beszámoltunk – a Die Presse értesülései szerint éppen most született megállapodás a német kormányban a banki tranzakciók nemzetközi megadóztatásáról.

bankszövetség Bank bvb német adó euró
Kapcsolódó cikkek