Cégvilág

A végéhez közeledik a vetés Szabolcsban

Kedvező időjárás esetén május 20-ig befejeződhetnek a vetési munkálatok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a napraforgó háromnegyede, a kukorica több mint a fele már a földekben van - közölte a térségi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezető falugazdásza az MTI-vel.

Mátyás László tájékoztatása szerint 180 ezer hektár körüli az a terület, amelyben magágyat kell készíteniük a gazdáknak a tavaszi vetések számára. Ez a munkaművelet 140 ezer hektárnál tart, bár a korábbi évekhez képest elmaradás van mind a napraforgó, mind pedig a kukoricavetésekben. Ennek okát az áprilisban tapasztalható, viszonylag hűvös időt jelölte meg a szakember, így emiatt csak csúszással lehetett elkezdeni a vetési munkákat.

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó, burgonya vetése és ültetése már befejeződött - ismertette a falugazdász. Mátyás László tájékoztatása szerint a napraforgó 55 ezer hektáros nagyságú vetésterületének 85 százaléka van már elvetve, a 102 ezer hektáron termő szemes kukorica területének több mint felén, 74 ezer hektáron vannak a földben a magvak.

    A szántóföldi zöldségfélék közül a kora vetési idejű zöldségek kelése jó, s a későieknél is megindult a palántázás, illetve a palántanevelés időszaka. Szintén jól halad az 5200 hektárnyi területen a dohány ültetése és palántázása, ennek munkálatai a tervek szerint a vetésekkel egyszerre, május közepén-végén fejeződhet be.

    A korábbi hideg és csapadékos idő viszont kedvezett a fertőzéseknek a gyümölcsösökben, amit csak ronthat, hogy a gazdálkodók egy része elhanyagolta a növényvédelmet.

Elsősorban a csonthéjasoknál tapasztalható a moníliafertőzés, a téli almásokban a varasodás okozhat gondokat - mondta a falugazdász. Utóbbiakról szólva a szakember megjegyezte, hogy a jelenleg 15 ezer hektárt borító téli almaültetvények nagysága évente 2000-2500 hektárral csökken, a régi, hagyományos technológiával művelt almások kivágása felgyorsult az utóbbi időben.

    A szakember a belvízi helyzet kapcsán elmondta azt is, hogy az elöntése elsősorban azokon a szántókon probléma, melyeken talaj-előkészítések voltak betervezve. Az egyes táblákban vannak olyan foltok, melyekre az átnedvesedett talaj miatt lehetetlen rámenni a munkagépekkel.

    Súlyosabb a belvízhelyzet az őszi vetéseknél: az elmúlt hónapok csapadékos időjárása, illetve az április közepén lehullott több mint 90 milliméter eső jelentős területeket öntött el. A belvizek miatt több mint 850 hektáron kipusztult az őszi vetés; további csapadék esetén ennek nagysága várhatóan nőni fog - tette hozzá Mátyás László.

szabolcs megye vetés mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek