Cégvilág

Az SAP visszavág az Oracle-nek

Tegnap jelentették be, hogy a vállalatirányítási szoftverpiac német óriása 5,8 milliárd dollárért felvásárolta kaliforniai riválisát, a Sybase Inc-et.

A Sybase az Oracle-lel versengő adatbázis-kezelő programokat, üzleti intelligencia szoftvereket és mobil megoldásokat kínál. Az SAP és a Sybase az elmúlt év elején közös SAP okostelefon-megoldást dobott piacra.

Szerdán a Sybase részvényei 35 százalékkal emelkedtek és az SAP papírjai is magasabban zártak. A Sybase felvásárlása a német cég első jelentős akvizíciója 2007 ősze óta, amely azt jelzi, hogy az SAP − két társigazgatójának februári kinevezése óta − elindult a korábbi stratégiájával ellentétes, akvizíciós irányban.

Az SAP-t − amelynek szoftverei milliódolláros és évekre szóló befektetésnek minősülnek − érzékenyen érintette a válság. Számos projektje halasztást szenvedett, 8 százalékkal csökkentve a cég árbevételét, melyet új vezérigazgatói felvásárlásokkal próbálnak pótolni. Az SAP kétségbeesését mutatja, hogy 64 százalékos felárat fizetett a New York-i Értéktőzsdén jegyzett Sybase részvényeiért, ami az átlagos felvásárlási prémium kétszerese – mutatott rá Préda István.

Préda István, a fúziós és felvásárlási tanácsadással foglalkozó MB Partners vezetője szerint a Sybase felvásárlása az SAP válasza az Oracle térhódítására, amelynek adatbázis-szoftvereiből a német szoftveróriás évi egymilliárd dollár értékben forgalmaz ügyfeleinek.

Az elmúlt időszakban az Oracle − trójai falóként viselkedve − felvásárolta az SAP számos kisebb konkurensét, ezzel fenyegetve a német ERP-cég piacait. Bár piaci részesedése messze elmarad az Oracle-étől, a Sybase fokozatosan feljövőben van, és innovatívnak számít. 2008-ban a cég a Guiness rekordok könyvébe is bekerült a világ legnagyobb adattárházának kezeléséért.

 

felvásárlás Sybase Préda oracle szoftver SAP vállalatirányítás
Kapcsolódó cikkek