Cégvilág

Fizethet a BP, mint a katonatiszt

A Fehér Házban erőteljesen fogalmaztak a képviselők a Mexikói-öbölben terjedő olajfolt kapcsán, hangsúlyozva, hogy a károk teljes összegét a fúrótorony tulajdonosával, a BP-vel fizettetnék meg.

Az amerikai honatyák megfogalmazásuk szerint a BP torkán tartják a kezüket, hogy biztosítsák: az olajtársaság a környezetszennyezés teljes kárát megtérítse, beleértve azoknak a halászoknak a kompenzálását, akiknek a megélhetése emiatt veszélybe került – írja a Financial Times.

Az Exxon Valdez 1989-es balesete óta hasonló esetben a felelős fél köteles megtéríteni a környezetkárosítással kapcsolatos károkat. Ugyanakkor a jogszabály 75 millió dollárban maximálja a járulékos károkért fizetendő összeget. Az amerikai képviselők most azért lobbiznak, hogy a korlátot 10 milliárd dollárra emeljék.

Bill Nelson floridai demokrata képviselő úgy fogalmazott: a BP csak a törvény által meghatározott összeget hajlandó megfizetni, ezért nem szabad őket "elengedni a horogról". Obama elnök a honatyák tájékoztatása szerint olyan szabályozáson gondolkodik, amely a lehető legkevésbé bürokratikus, így a helyi halászok egyszerűen kérhetik káraik megtérítését a BP-től.

A BP a jelenlegi számítások szerint 8 milliárd dollárt fizet majd a Mexikói-öbölbeli olajfolyásért, ami a teljes, éves költség kétharmada. Tony Hayward, a BP vezérigazgatója tegnapi nyilatkozatában megerősítette, hogy cége megtéríti a károkat.

olajfolt Mexikói-öböl kártérítés BP
Kapcsolódó cikkek